Wyrazista wieprzowina po tajsku to obiad dla odważnych smakoszy. Robię ją na domowe imprezy. To będzie twój nowy ulubiony obiad

Anna Daniluk
Pachnąca i smaczna wieprzowina po tajsku to prawdziwy rarytas na obiad w orientalnym stylu.
Pachnąca i smaczna wieprzowina po tajsku to prawdziwy rarytas na obiad w orientalnym stylu. 123rf.com/vaaseenaa/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na danie z wieprzowiną, które wyróżnia się niecodziennym smakiem, a jednocześnie jest ekspresowe i proste do wykonania? Zapewniam, że wieprzowina po tajsku to przepis wręcz skrojony na miarę tych potrzeb. Co więcej, część ze składników możesz dostosować do własnych upodobań. W szczególności możesz zmieniać stopień ostrości, aby trafiał w twój gust. Wypróbuj przepis na apetyczną wieprzowinę po tajsku.

W skrócie:

Wieprzowina po tajsku w znakomity sposób równoważy słodki, słony, ostry i kwaśny smak. Nawet wybredni smakosze doceniają różnorodność smaków, aromatów i konsystencję tego dania. Soczyste mięso wieprzowe możesz pokroić w cienkie plasterki lub skorzystaj z mielonej wieprzowiny i także zrobić ją po tajsku. Charakterystycznymi ziołami dla tej kuchni jest kolendra i tajska bazylia o intensywnym anyżkowym aromacie. Poznaj przepis na domową wieprzowinę po tajsku.

Wieprzowina po tajsku – prosty przepis dla całej rodziny

Liczba porcji: dla 2-3 osób.

Czas przygotowania: około 30-45 minut (w tym czas marynowania mięsa), czas samego smażenia: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g polędwicy wieprzowej lub schabu,

  • 2 łyżki sosu sojowego,

  • 2 łyżki sosu rybnego,

  • 1 łyżka brązowego cukru,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 mała cebula,

  • 1 papryczka chili,

  • 1 łyżka oleju sezamowego,

  • kilka listków świeżej tajskiej bazylii,

  • 2 łyżki posiekanej kolendry,

  • sok wyciśnięty z 1 limonki.

Jak zrobić wieprzowinę po tajsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku polędwicę wieprzową pokrój w cienkie plasterki. Możesz też użyć mielonego mięsa.  

  2. W misce wymieszaj sos sojowy, sos rybny, brązowy cukier i przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku.

  3. Dodaj wieprzowinę i dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek mięsa był pokryty marynatą.

  4. Marynuj minimum 20 minut, aby mięso nabrało smaku.

  5. Na szerokiej patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzej olej.

  6. Dorzuć posiekaną w piórka cebulę i smaż, aż stanie się miękka i złocista.

  7. Następnie dodaj zamarynowaną wieprzowinę i smaż na średniej mocy palnika przez około 7 minut, aż mięso będzie soczyste i dobrze przypieczone.

  8. W tym momencie dorzuć posiekaną papryczkę chili. Smaż dodatkowo przez minutę. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki, to z niej zrezygnuj.

  9. Wieprzowinę po tajsku przed zjedzeniem skrop sokiem wyciśniętym z limonki, aby nadać potrawie kwaśnego smaku.

  10. Następnie udekoruj świeżą bazylią tajską i drobno posiekaną świeżą kolendrą.

Sposób podania wieprzowiny po tajsku

Aromatyczna wieprzowina po tajsku najlepiej smakuje serwowana z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. Zachęcam cię, aby podawać ją również z chrupiącymi warzywami. Sprawdza się zamarynowana marchewka, jędrna czerwona papryka czy zielona fasolka. Z pewnością jedząc to danie, możesz zacząć planować podróże kulinarne.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni