Wyborny sernik alpejski bez pieczenia. Sekretem jest połączenie masy serowej i kajmakowej. Wypróbuj najłatwiejszy przepis na sernik na zimno

Karolina Głogowska
Sernik alpejski to pyszne ciasto bez pieczenia
Sernik alpejski to pyszne ciasto bez pieczenia 123rf/serezniy/zdjęcie ilustracyjne
Sernik alpejski to wyśmienite ciasto bez pieczenia. Można je także podciągnąć pod kategorię serników na zimno, bo trzeba je schłodzić w lodówce. Jego sekret tkwi w połączeniu dwóch pysznych mas – klasycznej, serowej oraz kajmakowej. Idealnie sprawdzi się do kawy oraz na rodzinne spotkania.

W skrócie:

W internecie znajdziesz wiele przepisów na sernik alpejski, ale ten jest zdecydowanie najprostszy. Przede wszystkim dlatego, że nie musisz robić go na biszkoptowym spodzie. Wystarczy użyć herbatników. Dzięki temu mamy pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia, które wystarczy schłodzić w lodówce. Uprościłam także sposób przygotowania masy kajmakowej. Łączę ją z serem z wiaderka, dzięki czemu jest lżejsza i bardziej zwarta, a smakuje równie dobrze. Po wyjęciu z lodówki, sernik alpejski dobrze się kroi i przepięknie wygląda. Jest nieziemsko pyszny. Wspaniale smakuje w połączeniu z mocną, popołudniową kawą. Jako sernik na zimno idealnie sprawdzi się w upały. Choć dodajemy do niego kajmak, to całość jest lekka i nie za słodka, dzięki temu, że powstaje na bazie twarogu sernikowego z wiaderka. Wypróbuj przepis na ten ciekawy sernik na zimno.

Sernik alpejski – najprostszy przepis

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie ciasta

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,

  • szklanka mleka,

  • 4 łyżki cukru pudru,

  • 3 łyżeczki żelatyny,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • puszka kajmaku,

  • 100 ml ajerkoniaku.

Dodatkowo:

  • 300 g herbatników,

  • 4 łyżki masła,

  • 100 g czekolady deserowej,

  • 100 ml śmietanki 30%.

Jak zrobić sernik alpejski bez pieczenia?

  1. Herbatniki zmieliłam mikserem na piasek.

  2. Masło rozpuściłam w rondelku, wymieszałam z herbatnikami.

  3. Formę wyłożyłam papierem, ułożyłam spód z herbatników i ugniotłam.

  4. Zabrałam się za przygotowanie masy serowej. Żelatynę zalałam odrobiną ciepłego mleka i odstawiłam, żeby napęczniała.

  5. W tym czasie zmiksowałam twaróg sernikowy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodałam żelatynę i jeszcze raz zmiksowałam.

  6. ¾ masy serowej przełożyłam na spód z herbatników i wstawiłam do lodówki.

  7. Do pozostałej części dodałam ajerkoniak. Powoli miksując, dodawałam po łyżce kajmaku.

  8. Masę kajmakową wyłożyłam na masę serową. Wstawiłam ciasto do lodówki na trzy godziny.

  9. Przygotowałam prostą polewę czekoladową. Czekoladę rozpuściłam w rondelku ze śmietanką i zostawiłam do przestudzenia.

  10. Polewą polałam gotowy sernik alpejski.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni