Sernik z borówkami to idealne ciasto na lato. Kremowy, delikatny i łatwy do zrobienia. Sprawdź przepis na prosty sernik z jogurtu greckiego

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sernik z borówkami to idealne ciasto na letnie spotkania
Sernik z borówkami to idealne ciasto na letnie spotkania 123rf/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz przepisu na sernik, który sprawdzi się latem? Wypróbuj prosty przepis na sernik z jogurtu greckiego. To jedno z moich ulubionych, letnich ciast. Wychodzi niesamowicie puszysty i kremowy, dzięki temu, że robię go właśnie na jogurcie. Dodaję do tego borówki, na które właśnie trwa sezon.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowo delikatne i prawdziwie letnie ciasto. To sernik z borówkami. Jest nieziemsko kremowy, dzięki temu, że piekę go długo w niskiej temperaturze. Do piekarnika wstawiam także naczynie z wodą, która paruje i sprawia, że sernik z borówkami pozostaje wilgotny. Latem lubię lekkie serniki, a ciasto będzie właśnie takie, jeśli zrobimy je z gęstego jogurtu zamiast z ciężkiego i tłustego twarogu. Pyszny sernik na jogurcie greckim to wspaniałe ciasto, które warto zrobić latem.

Sernik z borówkami - przepis na sernik z jogurtu greckiego

Czas przygotowania: 1,5 h

Porcja: Standardowa tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g borówek,

  • 600 g jogurtu greckiego,

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • 4 jajka,

  • 3/4 szklanki cukru,

  • pół kostki masła,

  • 200 g herbatników.

Jak zrobić sernik z borówkami na jogurcie greckim?

  1. Nagrzałam piekarnik do 160 stopni.

  2. Przygotowałam spód z herbatników. Ciastka zmieliłam blenderem na piasek, dodałam roztopione masło (¼ kostki), wymieszałam. Spód wyłożyłam do formy z papierem do pieczenia. Ugniotłam.

  3. Zabrałam się za masę sernikową. Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka przełożyłam do miski, dodałam jogurt, resztę roztopionego masła oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksowałam na gładką masę.

  4. Białka ubiłam z połową cukru na sztywną pianę. Dodałam do żółtek, wymieszałam.

  5. Część borówek zagotowałam w rondelku z resztą cukru.

  6. Masę sernikową wylałam na spód. Wierzch polałam musem borówkowym.

  7. Wstawiłam sernik do piekarnika na środkową półkę. Na dolnej półce umieściłam naczynie z wodą.

  8. Piekłam sernik ok. 75 minut. Po upieczeniu uchyliłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam sernik do ostygnięcia.

  9. Kiedy sernik ostygł, udekorowałam go resztą świeżych borówek.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni