Wyborne krokiety z pieczarkami to niezawodny pomysł na obiad. Pożywne i smakowite. Najlepszy przepis na krokiety z pieczarkami i serem

Karolina Głogowska
Krokiety z pieczarkami i serem to pomysł na pożywny obiad
Krokiety z pieczarkami i serem to pomysł na pożywny obiad 123rf/fotek/zdjęcie ilustracyjne
Wyśmienite krokiety z pieczarkami to niezawodny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są pyszne, pożywne i zadowolą każde podniebienie. Wystarczy najpierw usmażyć naleśniki, a potem przygotować do nich farsz z pieczarek. Ostatni etap to obsmażenie krokietów. Całość nie jest trudna do zrobienia, a efekt wynagradza wszystkie starania.

W skrócie:

Ciasto naleśnikowe na krokiety – dwa sposoby

Mam dziś dla ciebie przepis na sycący i niezwykle smakowity obiad, czyli krokiety z pieczarkami i serem. Taka prosta, ale niezawodna potrawa z pewnością zadowoli całą rodzinę. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale składa się z trzech ważnych etapów. Najpierw trzeba przygotować ciasto na naleśniki. Możesz zrobić je według tradycyjnej receptury, jaką podaję poniżej. Jeżeli masz ochotę, możesz także wypróbować inny przepis – z dodatkiem ziemniaków. Takie ciasto naleśnikowe na krokiety jest jeszcze bardziej elastyczne i będziesz mieć pewność, że krokiety nie popękają podczas smażenia.

Farsz z pieczarek do krokietów

Drugi i trzeci etap przygotowania krokietów jest już banalnie prosty. Wystarczy zrobić prosty farsz z pieczarek, a potem po prostu zawinąć naleśniki i obsmażyć je na patelni. Do moich krokietów z pieczarkami dodaję ser żółty. Dzięki temu są jeszcze smaczniejsze, bardziej zwarte i łatwo się kroją. Koniecznie wypróbuj przepis na ten pyszny i tradycyjny posiłek.

Krokiety z pieczarkami – przepis na pożywny obiad

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 1 ząbek czosnku,

  • 150 g sera żółtego lub mozzarella,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz.

Ciasto naleśnikowe na krokiety:

  • 1,5 szklanki mąki,

  • 1 szklanka mleka,

  • ¾ szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • sól, pieprz.

Dodatkowo:

  • 2 jajka,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem?

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i mleko. Zmiksuj mikserem lub wymieszaj rózgą. Dodaj wodę oraz sól. Zmiksuj na gładkie, dość gęste ciasto.

  2. Na patelni rozgrzej olej. Chochlą nabieraj ciasto naleśnikowe i wylewaj cienką warstwę na patelnię. Smaż naleśniki z obu stron.

  3. Pieczarki umyj i pokrój.

  4. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pieczarki z cebulą oraz czosnkiem na złoto.

  6. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj do farszu pokrojony ser, natkę i wymieszaj.

  7. Na środek każdego naleśnika nakładaj prostokącik farszu. Złóż brzegi naleśnika do środka i zawiń dość ciasny rulon.

  8. Przygotuj dwie miseczki. W jednej rozmieszaj jajka, do drugiej wsyp bułkę tartą.

  9. Każdego krokieta namocz krótko w jajku, a następnie obtocz w bułce.

  10. Krokiety smaż na złoto na rozgrzanym oleju.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni