Na obiad podaj wyśmienite naleśniki na słono. Nawet dzieci będą się nimi zajadać. W nadzieniu przemycisz porcję warzyw

Anna Daniluk
Domowe naleśniki na słono możesz podać z wędzonym łososiem i pokrojonym w słupki ogórkiem. Po prostu pyszne!
Domowe naleśniki na słono możesz podać z wędzonym łososiem i pokrojonym w słupki ogórkiem. Po prostu pyszne! freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Cieniutkie naleśniki nie muszą kojarzyć się jedynie z deserem i smarowaniem ich gładkim dżemem z sezonowych owoców. Przekonam cię, że możesz zrobić wyśmienite naleśniki na słono z nadzieniem na bazie kurczaka i warzyw, szpinaku i fety, a nawet w stylu roladek z łososiem i kremowym serkiem. Zachęcam cię także, aby ciasto robić z dodatkiem mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej, aby było mocniejsze, a farsz nie wypadał z usmażonych placków. Poznaj 3 pomysły na domowe naleśniki dla całej rodziny.

W skrócie:

Podstawą naleśników na słono są dobrze usmażone placki. Tak jak wspominałam, ciasto można połączyć w proporcjach 1:1 z przesianą mąką pszenną i mąką pełnoziarnistą. Dzięki temu będą miały więcej błonnika, a wypełnione podsmażonymi składnikami nie będą się tak łatwo rwać. Co więcej, ważne jest dodanie szczypty soli do smaku. Do zrobienia naleśników na słono nie jest potrzebny cukier. Pamiętaj, że jest on w mące i wystarczy odstawić ciasto naleśnikowe na 15 minut, aby rozwinął się w nim gluten i cukier. Dzięki temu naleśniki na słono będą rumiane i o zwartej konsystencji. Poniżej możesz poznać przepis na podstawowe wytrawne naleśniki.

Naleśniki na słono – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej,

  • 1/2  szklanki mąki orkiszowej,

  • 1 szklanka mleka,

  • 1/2 szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • szczypta soli,

  • 2 łyżki oleju roślinnego + dodatkowo do smażenia.

Jak zrobić naleśniki na słono?

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Miksuj na gładką masę za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.

  2. Aby mieć pewność, że zrobisz ciasto bez grudek mąki, możesz użyć blendera kielichowego.

  3. Następnie wlej olej do ciasta naleśnikowego i energicznie wymieszaj.

  4. Odstaw ciasto naleśnikowe na minimum 15 minut.

  5. Rozgrzej patelnię do naleśników lub inną z płaskim, nieprzywierającym dnem, posmaruj cienką warstwą oleju i wlej cienką warstwę ciasta.

  6. Smaż na średniej mocy palnika, aż brzegi będą rumiane a środek ścięty.

  7. Naleśnika przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę.

  8. Usmażone naleśniki na słono przekładaj na talerzu i przechowuj pod miską, aby szybko nie wystygły.

Naleśniki na słono z kurczakiem

W naleśnikach na słono poza samym plackiem ważne jest nadzienie. W szczególności polecam faszerować je grillowanym, smażonym lub pieczonym kurczakiem. Znakomicie smakuje zgrillowana pierś z kurczaka pokrojona w plasterki, posypana startym żółtym serem z plasterkami podsmażonej papryki z cukinią zawiniętą w naleśniki. Zachęcam cię też do zrobienia sycących naleśników gyros, które po prostu nieziemsko smakują.

Naleśniki z łososiem i kremowym serkiem

Inspiracją do tych naleśników jest przekąska, którą często można zajadać na imprezach sylwestrowych, karnawałowych lub urodzinach. W ekspresowej wersji korzysta się z placka tortilli, który smarowany jest serkiem śmietankowym, na nim układa się plastry wędzonego łososia, cienko pokrojonego ogórka i zawija. Następnie kroi na porcje w sam raz na jeden kęs. Bez problemu możesz odtworzyć takie smaczne nadzienie.

Naleśniki na słono ze szpinakiem

Innym pomysłem na fenomenalne nadzienie do wytrawnych naleśników jest szpinak i rozkruszona feta. Te proste naleśniki ze szpinakiem wyśmienicie smakują z hojną dawką posiekanego czosnku, świeżo startą gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Szpinak możesz także dodać do ciasta, tworząc intensywnie zielone naleśniki szpinakowe. W każdej z tych wersji będą idealną propozycją na obiad.

Najlepsze jest także to, że naleśniki na słono dają wiele możliwości. Możesz także pokusić się o zrobienie wersji w stylu burrito i nadziać je mielonym mięsem. Niech te trzy inspiracje pozwolą ci zrobić apetyczne danie dla całej rodziny. Smacznego!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni