Wyborna zapiekanka z dynią poleca się na sycący obiad. Prosty i smakowity posiłek, którym będzie się zajadać cała rodzina

Karolina Głogowska
Zapiekanka z dyni to świetny pomysł na sycący obiad
Zapiekanka z dyni to świetny pomysł na sycący obiad 123rf/minadehzda/zdjęcie ilustracyjne
Dynia to wspaniałe warzywo, które późnym latem i przez całą jesień warto wykorzystywać w kuchni. Jest na tyle wszechstronne, że można robić z niej zupy, sałatki, a nawet przetwory. Dziś polecam zapiekankę z dyni, do której dodaję ziemniaki i mięso kurczaka. To smakowity comfort food, którym będziesz się zajadać.

W skrócie:

Zastanawiasz się, co dobrego zrobić z dyni? To pyszne i zdrowe warzywo świetnie sprawdza się w daniach na ciepło, sałatkach oraz przetworach. Dziś proponuję pyszną i prostą do zrobienia zapiekankę z dyni, która idealnie nadaje się na obiad. Jest bardzo pożywna, delikatna w smaku i z pewnością nasyci całą rodzinę. Proponuję zrobić ją z dyni hokkaido, która jest bardzo łatwa w obróbce i ma delikatną skórkę, której nie trzeba się pozbywać. Lekko kasztanowy smak dyni świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Zapiekanka z dynią i ziemniakami z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Możesz dodać do niej pierś kurczaka, ale jeśli nie jadasz mięsa, to po prostu pomiń ten składnik.

Zapiekanka z dynią – przepis na prosty i pożywny obiad

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,

  • podwójna pierś kurczaka,

  • 4 ziemniaki,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 cebula,

  • szklanka tartego sera (np. mozzarella),

  • łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki,

  • oliwa,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę z dynią?

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Dynię umyj i odetnij twarde końcówki. Przekrój ją na pół i wydrąż środek. Następnie pokrój dynię na mniejsze kawałki.

  3. Pokrój cebulę i zeszklij na oliwie, dodaj posiekaną drobno pierś kurczaka, dopraw i smaż ok. 5 minut.

  4. Ziemniaki obierz (jeśli są młode, to zostaw je w skórce, tylko umyj) i pokrój na cienkie plasterki.

  5. Paprykę pokrój na kawałki.

  6. Przygotuj naczynie do zapiekania. Wlej oliwę, na dnie ułóż ziemniaki, a na to wyłóż mięso kurczaka z cebulką.

  7. Następnie ułóż dynię oraz paprykę.

  8. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz pod przykryciem 40 minut.

  9. Następnie posyp zapiekankę serem i wstaw do piekarnika, już bez przykrycia, na ok. 10 minut.


Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni