Wyborna zapiekanka z dynią poleca się na sycący obiad. Prosty i smakowity posiłek, którym będzie się zajadać cała rodzina

Karolina Głogowska
Zapiekanka z dyni to świetny pomysł na sycący obiad
Zapiekanka z dyni to świetny pomysł na sycący obiad 123rf/minadehzda/zdjęcie ilustracyjne
Dynia to wspaniałe warzywo, które późnym latem i przez całą jesień warto wykorzystywać w kuchni. Jest na tyle wszechstronne, że można robić z niej zupy, sałatki, a nawet przetwory. Dziś polecam zapiekankę z dyni, do której dodaję ziemniaki i mięso kurczaka. To smakowity comfort food, którym będziesz się zajadać.

W skrócie:

Zastanawiasz się, co dobrego zrobić z dyni? To pyszne i zdrowe warzywo świetnie sprawdza się w daniach na ciepło, sałatkach oraz przetworach. Dziś proponuję pyszną i prostą do zrobienia zapiekankę z dyni, która idealnie nadaje się na obiad. Jest bardzo pożywna, delikatna w smaku i z pewnością nasyci całą rodzinę. Proponuję zrobić ją z dyni hokkaido, która jest bardzo łatwa w obróbce i ma delikatną skórkę, której nie trzeba się pozbywać. Lekko kasztanowy smak dyni świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Zapiekanka z dynią i ziemniakami z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Możesz dodać do niej pierś kurczaka, ale jeśli nie jadasz mięsa, to po prostu pomiń ten składnik.

Zapiekanka z dynią – przepis na prosty i pożywny obiad

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido,

  • podwójna pierś kurczaka,

  • 4 ziemniaki,

  • 2 czerwone papryki,

  • 1 cebula,

  • szklanka tartego sera (np. mozzarella),

  • łyżeczka słodkiej, czerwonej papryki,

  • oliwa,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę z dynią?

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

  2. Dynię umyj i odetnij twarde końcówki. Przekrój ją na pół i wydrąż środek. Następnie pokrój dynię na mniejsze kawałki.

  3. Pokrój cebulę i zeszklij na oliwie, dodaj posiekaną drobno pierś kurczaka, dopraw i smaż ok. 5 minut.

  4. Ziemniaki obierz (jeśli są młode, to zostaw je w skórce, tylko umyj) i pokrój na cienkie plasterki.

  5. Paprykę pokrój na kawałki.

  6. Przygotuj naczynie do zapiekania. Wlej oliwę, na dnie ułóż ziemniaki, a na to wyłóż mięso kurczaka z cebulką.

  7. Następnie ułóż dynię oraz paprykę.

  8. Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz pod przykryciem 40 minut.

  9. Następnie posyp zapiekankę serem i wstaw do piekarnika, już bez przykrycia, na ok. 10 minut.


Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni