Wyborna kaczka z jabłkami na święta, niedzielny obiad lub rodzinne uroczystości. Wiemy, co zrobić, żeby mięso nie było suche

Karolina Głogowska
Kaczka z jabłkami to wyśmienita propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad
Kaczka z jabłkami to wyśmienita propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Kaczka z jabłkami to danie, które idealnie sprawdzi się podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu. Kaczka musi odpowiednio długo poleżeć w przyprawach, a potem wolno się piecze. Warto poświęcić ten czas, ponieważ mięso kaczki będzie wyjątkowo delikatne i soczyste.

W skrócie

Mam dziś dla ciebie przepis na prawdziwie odświętny obiad. Kaczka z jabłkami to tradycyjna potrawa, często podawana w święta. Możesz ją także przygotować na niedzielny obiad lub rodziną uroczystość: urodziny, komunię czy rocznicę ślubu. Jest to dość proste danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Do kaczki pieczonej wystarczy dodać jabłka oraz masło i przyprawy. Nie trzeba nic więcej. Choć przygotowanie kaczki z jabłkiem jest raczej długotrwałe, to nie znaczy, że pracochłonne. Tak naprawdę nie wymaga to dużego wysiłku. Kaczka potrzebuje po prostu czasu, by poleżeć w przyprawach, a potem się upiec. Wolne pieczenie kaczki z jabłkami sprawia, że mięso staje się delikatne i pozostaje soczyste. Do kaczki idealnie pasują tradycyjne zasmażane buraczki.

Kaczka z jabłkami – przepis na odświętny obiad

Czas przygotowania: 3 godziny pieczenia + doba na leżakowanie
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 1 kaczka w całości, świeża lub mrożona,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • po 1 łyżce suszonego majeranku i rozmarynu,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu.

Jak przygotować kaczkę pieczoną z jabłkami?

  1. Miałam świeżą kaczkę, więc najpierw obłożyłam ją przyprawami. Jeśli masz mrożoną kaczkę, musisz zostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
  2. Przyprawy: tymianek, majeranek i rozmaryn wymieszałam z solą i pieprzem i bardzo dokładnie natarłam nimi kaczkę. Zawinęłam ją w folię spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
  3. Przed pieczeniem wyjęłam kaczkę z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową.
  4. Nagrzałam piekarnik do 220 stopni (góra-dół).
  5. Jabłka obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Część włożyłam do kaczki i zamknęłam wykałaczkami.
  6. Kaczkę umieściłam w brytfance i obłożyłam resztą jabłek.
  7. Roztopiłam masło w rondelku i polałam nim kaczkę.
  8. Przykryłam brytfankę z kaczką i wstawiłam ją na godzinę do piekarnika.
  9. Po tym czasie wyjęłam brytfankę, obróciłam kaczkę i piekłam dalej przez kolejne 2 godziny.
  10. Następnie zdjęłam przykrywkę i przez 30 minut piekłam kaczkę bez przykrycia, aż się zrumieniła.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni