W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na prawdziwie odświętny obiad. Kaczka z jabłkami to tradycyjna potrawa, często podawana w święta. Możesz ją także przygotować na niedzielny obiad lub rodziną uroczystość: urodziny, komunię czy rocznicę ślubu. Jest to dość proste danie, które zachwyca smakiem i aromatem. Do kaczki pieczonej wystarczy dodać jabłka oraz masło i przyprawy. Nie trzeba nic więcej. Choć przygotowanie kaczki z jabłkiem jest raczej długotrwałe, to nie znaczy, że pracochłonne. Tak naprawdę nie wymaga to dużego wysiłku. Kaczka potrzebuje po prostu czasu, by poleżeć w przyprawach, a potem się upiec. Wolne pieczenie kaczki z jabłkami sprawia, że mięso staje się delikatne i pozostaje soczyste. Do kaczki idealnie pasują tradycyjne zasmażane buraczki.
Kaczka z jabłkami – przepis na odświętny obiad
Czas przygotowania: 3 godziny pieczenia + doba na leżakowanie
Porcja: 2-4 osoby
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 1 kaczka w całości, świeża lub mrożona,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- po 1 łyżce suszonego majeranku i rozmarynu,
- łyżka soli,
- łyżeczka pieprzu.
Polecam także: Pyszna sałatka z buraczków do obiadu
Jak przygotować kaczkę pieczoną z jabłkami?
- Miałam świeżą kaczkę, więc najpierw obłożyłam ją przyprawami. Jeśli masz mrożoną kaczkę, musisz zostawić do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
- Przyprawy: tymianek, majeranek i rozmaryn wymieszałam z solą i pieprzem i bardzo dokładnie natarłam nimi kaczkę. Zawinęłam ją w folię spożywczą i wstawiłam na noc do lodówki.
- Przed pieczeniem wyjęłam kaczkę z lodówki, by osiągnęła temperaturę pokojową.
- Nagrzałam piekarnik do 220 stopni (góra-dół).
- Jabłka obrałam i pokroiłam na ćwiartki. Część włożyłam do kaczki i zamknęłam wykałaczkami.
- Kaczkę umieściłam w brytfance i obłożyłam resztą jabłek.
- Roztopiłam masło w rondelku i polałam nim kaczkę.
- Przykryłam brytfankę z kaczką i wstawiłam ją na godzinę do piekarnika.
- Po tym czasie wyjęłam brytfankę, obróciłam kaczkę i piekłam dalej przez kolejne 2 godziny.
- Następnie zdjęłam przykrywkę i przez 30 minut piekłam kaczkę bez przykrycia, aż się zrumieniła.
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?