Spis treści
Racuszki z dyni z mojego przepisu wychodzą przysmażone z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podczas smażenia ich słodkawy zapach wypełnia całą kuchnię i zachęca do spróbowania. Będą się komponowały zarówno z konfiturami, dżemem, jak i cukrem pudrem, choć można je też jeść bez żadnych dodatków.
Zobacz, jak krok po kroku zrobić placki z dyni na drożdżach!
Przepis na racuchy z dyni
Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 240 gramów (1,5 szklanki) mąki pszennej,
- 125 mililitrów (pół szklanki) mleka,
- 125 mililitrów (pół szklanki) oleju + około 70 mililitrów do smażenia,
- 1 jajko,
- 13 gramów (1 łyżka) cukru,
- szczypta soli,
- 3 dekagramy drożdży świeżych lub mrożonych,
- 4 mililitry (pół buteleczki) aromatu waniliowego albo migdałowego do ciasta,
- 400 gramów (po utarciu 1 pełna szklanka) dyni.
Jak zrobić racuchy z dyni?
- Mąkę przesiej przez sitko do wysokiej miski. Dodaj cukier i drożdże, a także ciepłe (ale nie gorące) mleko. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto wyrośnie w razie potrzeby dodać nieco więcej ciepłego mleka. Wyrabiać ręcznie bądź mikserem z hakami. Wsypać szczyptę soli, wbić jajko, dodawać stopniowo olej i aromat, stopniowo miksować, napowietrzając je.
- Dodać startą dynię i wymieszać z ciastem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Im więcej dodamy dyni, tym dłużej ciasto będzie rosnąć. Z podanych proporcji wyjdzie ciasto dość gęste i ciężkie, więc wyrastanie może zająć około godziny.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać.
- Rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Wykładać na talerz wyłożony papierem, by odsączyć tłuszcz.
- Podawać, dopóki racuchy są gorące.
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?