Wilgotny tort makowy z gotowej masy makowej. Zrobisz go na ostatnią chwilę, a rodzina zaniemówi z wrażenia

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ekspresowy tort na ostatnia chwilę
Ekspresowy tort na ostatnia chwilę Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Tort makowy z tego przepisu robi się tak łatwo i szybko, że można go przygotować na ostatnią chwilę przed wigilią. Wystarczy połączyć ze sobą gotową masę makową, bakalie i wiśnie. Nie potrzebujemy nawet jajka i mąki, co jeszcze ułatwia oraz przyspiesza cały proces. Efekt jest zaskakująco pyszny.

W skrócie

Tort makowy to jeden z moich świątecznych hitów. Piekę go co roku i za każdym razem robi furorę. Przepis na tort makowy łączy w sobie dwie rzeczy, które najbardziej lubię w pieczeniu: łatwość przygotowania i zniewalający efekt. Naprawdę wystarczy wymieszać kilka pysznych składników i przełożyć wszystko do tortownicy. Do zrobienia tortu makowego nie potrzebujemy nawet jajek ani mąki, tak banalny jest ten przepis. Tym, co skleja wszystkie składniki jest banan i olej kokosowy, dzięki czemu ciasto mogą spokojnie jeść weganie. Tort makowy można udekorować ulubioną polewą, np. czekoladową i posiekanymi orzechami.

Tort makowy z bakaliami i wiśniami - przepis na ostatnią chwilę przed wigilią

Czas przygotowania: 20 minut + 40 minut pieczenia
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g gotowej masy makowej,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • rodzynki,
  • orzechy włoskie,
  • pół szklanki wiśni z nalewki lub kompotu,
  • kandyzowane pomarańcze,
  • 2 łyżki likieru wiśniowego lub amaretto.

Jak przygotować najprostszy tort makowy na święta?

  1. Masę makową wymieszałam w misce z bakaliami, wiórkami kokosowymi i wiśniami.
  2. W osobnej miseczce rozgniotłam banany z olejem kokosowym, po czym dodałam je do masy makowej. Dolałam likier.
  3. Wymieszałam wszystko dokładnie, ale delikatnie i przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekłam tort w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
  5. Udekorowałam gotowy tort polewą czekoladową i orzechami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.