TOP 5 sposobów na wyśmienitą kawę. Te przepisy odmienią małą czarną

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 5 przepisów na jej przygotowanie.
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 5 przepisów na jej przygotowanie. pexels.com
Udostępnij:
Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kubka gorącej kawy. Może to być mała czarna parzona w kawiarce, w ekspresie ciśnieniowym lub za pomocą jednej z metod alternatywnych. Każda kawa będzie cieszyła smakiem, gdy do danej metody parzenia użyjemy odpowiedniego ziarna. Podpowiadamy sprawdzone przepisy na wyśmienitą kawę.

Pochodzi z Etiopii, owoce kawowca były tam wykorzystywane już w I tysiącleciu p.n.e. Co ciekawe, spożywano je gotowane z dodatkiem masła i soli. Do Europy kawa dotarła w XVI w., a jako pierwszy opisał ją prawdopodobnie niemiecki botanik i podróżnik Leonhard Rauwolf.

- Bardzo dobry napój zwany przez nich „Chaube”, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe - pisał w swoim dzienniku z podróży po Bliskim Wschodzie. - Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.

Kawa przez dłuższy czas uważana była za napój dla elit. Traktowano ją nawet jako rodzaj waluty. Istnieje wiele legend dotyczących pobudzających właściwości owoców kawy. Najpopularniejsza z nich dotyczyła kozy, która miała radośnie wierzgać po skonsumowaniu liści i owoców kawy wprost z krzaka. Z pewnością możemy być wdzięczni, że dzięki temu rezolutnemu zwierzęciu raczymy się dziś filiżanką ulubionego napoju.

Kawa o poranku – przepis na napój

Często podkreśla się, że podstawą dobrej kawy jest wybór odpowiedniego ziarna. Głównie chodzi o stopień wypalenia. W palarniach kawy można wybierać spośród trzech rodzajów palenia:

  • jasnego - palenie przygotowywane jest z myślą o kawach zaparzanych metodą przelewową typu drip;
  • średniego - można wyczuć delikatną gorycz, ale nadal nie jest przyćmiony naturalny smak produktu. Można ją przygotować używając kawiarki;
  • ciemnego - najczęściej wykorzystuje się je do espresso.

Jeżeli macie ochotę eksperymentować z dodatkami, to warto sięgnąć po kawy ze średniego i ciemnego palenia.

Pochodzenie kawy a smak

Kolejnym czynnikiem, który wpływa na smak, jest miejsce uprawy i pochodzenie kawy. Ta z Brazylii smakuje orzechami i czekoladą, ta z Etiopii łączy nuty owoców i kwiatów. W zależności, czy potrzeba mocnych doznań, czy delikatnego orzeźwienia, można wybrać dla siebie odpowiedni smak.

Po więcej inspiracji do przygotowania kawy zapraszamy do naszej galerii.

Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 5 przepisów na jej przygotowanie.

TOP 5 sposobów na wyśmienitą kawę. Te przepisy odmienią małą czarną

Zapytaliśmy Pawła Trzcińskiego, baristę, współwłaściciela jednej z warszawskich kawiarni, jakie kawy z mlekiem cieszą się u nich największą popularnością.

- W zasadzie nadal najbardziej popularną kawą z mlekiem jest latte, ale od dobrych kilku lat zmieniły się nawyki konsumentów i coraz częściej zamieniają oni latte na te o większym odczuciu smaku kawy, czyli cappuccino, flat white lub zupełnie czarną.

A jaką kawę poleca jako barista?

- Kiedyś bardziej polecałem kawy czarne, żeby ludzi zbliżyć do kawy w czystej jej postaci, bez dodatków. Dzisiaj edukuję o kawie, ale szanuję preferencje gości w lokalu i staram się im pomóc w znalezieniu takiej kawy, jakiej w danym momencie oczekują.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Otyły jak...Włoch?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Najlepsza jest ziarnista czerwona segafredo
Przejdź na stronę główną Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie