1 z 15
Przewijaj galerię w dół
Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 11...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Wzorki na kawie

Kawa to dla wielu osób obowiązkowy poranny napój. Oto 11 przepisów na jej przygotowanie. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką.

2 z 15
Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego...
fot. pexels.com

Kawa z przyprawami

Kawa z przyprawami to także okazja do odświeżenia znanego smaku. Najczęściej przygotowuje się kawę z kardamonem, cynamonem lub imbirem. Każda z nich dodatkowo rozgrzeje w chłodne dni. Dodatek przypraw wprowadza nieco egzotyki do powszedniego podejścia do małej czarnej.

Kawa z kardamonem

Składniki:


12 g zmielonej kawy
200 ml wody
5 ziaren kardamonu[/lista]

Przygotowanie:

Zielony kardamon należy przekroić i wyjąć ze środka czarne ziarenka. Następnie należy je utrzeć w moździerzu i wymieszać ze zmieloną kawą. Następnie podgrzaną wodę należy wlać do spodu kawiarki, umieścić sitko i dosypać kawę z kardamonem. Całość dokładnie zakręcić i ustawić na małym ogniu. Gdy kawa zaczyna delikatnie bulgotać należy ją zdjąć z kuchenki.

Kawę można zaparzać też w tradycyjnym tygielku. Wtedy kawę z kardamonem trzeba wsypać do naczynia, zalać zimną wodą i ustawić na małym ogniu. Następnie trzeba zagotować przez około 2 minuty. Kawę z kardamonem można przecedzić przez filtr do kawy lub serwować bezpośrednio w filiżance.

3 z 15
Pumpkin spice latte, czyli kawa dyniowa, idealna na jesień....
fot. gettyimages.com/ saschanti

Pumpkin spice latte

Pumpkin spice latte, czyli kawa dyniowa, idealna na jesień. Jej kluczowym składnikiem jest purée dyniowe. Wypróbuj
przepis na pumpkin spice latte

4 z 15
Kawa z dodatkami smakowymi to dla wielu osób spełnienie...
fot. pixabay.com

Kawa z sosem karmelowym

Kawa z dodatkami smakowymi to dla wielu osób spełnienie marzeń. Wielu łasuchów nie może się oprzeć jesienią wypiciu pumpkin spice latte. Poza tym można przebierać w takich dodatkach jak sosy karmelowe.

Sos karmelowy do kawy

Składniki:


150 g cukru białego
50 g masła
100 g śmietanki 30%

Przygotowanie:
W garnku o szerokim i grubym dnie trzeba wsypać cukier. Następnie na średnim ogniu należy go powoli podgrzewać, aż do zbrązowienia. Potrwa to około 10 minut. Potem trzeba dodać 50 g masła. W tym czasie należy energicznie mieszać za pomocą drewnianej łyżki. Gdy masło się rozpuści i zacznie łączyć z cukrem, trzeba dolać śmietankę. Należy mieszać zdecydowanym ruchem. Gotowy sos karmelowy powinno się przelać do słoika i pozostawić do wystygnięcia.

Pozostało jeszcze 10 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Najlepsza szarlotka tatrzańska. Twoi goście zjedzą ją do ostatniego okruszka

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Mistrzowie Smaków 2024. Laureatów nagrodzono podczas gali na Targach POLAGRA

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Najsmaczniejsza pasta jajeczna do chleba. Zainspiruj się sprawdzonym przepisem

Zobacz również

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Ekspresowe rożki z ciasta francuskiego. Idealne do kubka czerwonego barszczu

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo

Zdrowy koktajl z kaszą jaglaną na śniadanie. Szybki, tani i syci na długo