Ten schab duszony z młodą kapustą rozpływa się w ustach. Wiosną robię go co kilka dni

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Rozpływający się w ustach schab duszony z młodą kapustą. Wiosną nie ma nic lepszego na obiad. To danie jest proste do zrobienia, pyszne, a do tego sycące. Będziesz się nim zajadać.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie propozycję prostego i pysznego obiadu, który najlepiej smakuje wiosną. Oczywiście dlatego, że właśnie w tym czasie mamy sezon na wspaniałe warzywo, jakim jest młoda kapusta. Można ją przygotować na wiele sposobów, np. zrobić z niej kapuśniak, gołąbki lub bigos. W przepisie, który podaję poniżej, najpierw obsmażamy schab, a potem dusimy go razem z kapustką. Powstaje więc coś podobnego do bigosu z młodej kapusty lub gulaszu. Całe danie jest niezwykle delikatne oraz aromatyczne i bardzo sycące. Po raz kolejny powtarza się zasada, że najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. W tym daniu używamy zaledwie kilku składników, a efekt jest wyśmienity. Wypróbuj przepis na schab duszony z młodą kapustą i przygotuj pyszny obiad.

Schab duszony z młodą kapustą

Czas przygotowania: 50 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g schabu,

  • mała główka młodej kapusty,

  • 2 szklanki bulionu,

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty),

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • pęczek koperku,

  • łyżeczka suszonego tymianku,

  • olej,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić schab duszony z młodą kapustą?

  1. Schab pokroiłam w kostkę jak na gulasz i obtoczyłam w mące.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam schab i obsmażyłam na złoto. Doprawiłam mięso solą i pieprzem.

  3. Do garnka wlałam bulion, a następnie przecier pomidorowy. Dodałam tymianek i dusiłam schab w sosie ok. 30 minut.

  4. W tym czasie wycięłam głąb z kapusty i pokroiłam ją w paski. Dodałam do mięsa i dokładnie wymieszałam.

  5. Dusiłam całość, aż kapusta zmiękła. W razie potrzeby można jeszcze doprawić danie solą i pieprzem.

  6. Na koniec posypałam wszystko posiekanym koperkiem. Podawałam z ziemniakami z wody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni