Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i mozzarellą na letnią przekąskę. Wbij w nią widelec i zajadaj się do woli. Doprawiam ją prostym sosem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa sałatka z arbuza i mozzarelli to sposób na odświeżający posiłek w upalne dni.
Domowa sałatka z arbuza i mozzarelli to sposób na odświeżający posiłek w upalne dni. 123rf.com/lenyvavsha/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na lekką sałatkę o odświeżającym smaku? Soczysty arbuz to oczywisty wybór w upalne dni. Połącz go z delikatną mozzarellą. Tak powstanie szybka sałatka z arbuzem, która zachwyca smakiem. W ten sposób zjesz zdrową i pełną witamin przystawkę na lato. Poznaj przepis na kolorowy lunch.

W skrócie:

Jeśli chcesz poczuć prawdziwą kulinarną rozkosz, to zamiast mozzarelli sięgnij po kremową burratę. Po rozkrojeniu śmietanka ze środka wypłynie i połączy się ze słodkim arbuzem i lekko kwaskowatymi pomidorami. Jednak sałatka z arbuzem i mozzarellą będzie równie rozkoszna w smaku, gdy ją ogrzejesz przed pokrojeniem i skropisz octem balsamicznym. Świetnie sprawdzają się też mini mozzarelle, które po włosku nazywają się bocconcini. W takiej wersji nie musisz ich kroić. Po prostu palce lizać!

Sałatka z arbuza i mozzarelli – prosty przepis na lunch

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1/2 dużego arbuza,

  • 1 duży pomidor,

  • 1 ogórek,

  • 80 g rukoli,

  • 200 g mozzarelli,

  • 6 listków świeżej bazylii,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1 łyżka octu balsamicznego,

  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z arbuza i mozzarelli?

Sposób przygotowania:

  1. Umyj arbuza, a następnie przekrój go na pół.

  2. Wyjmij pestki i pokrój miąższ w kostkę o boku około 2 cm.

  3. Jeśli używasz mozzarelli z zalewy, ogrzej ją przez kilka minut na blacie, a następnie pokrój w kostkę, aby była łatwiejsza do spożycia.

  4. Pomidora pokrój w kostkę, a bazylię umyj i porwij listki na strzępki.

  5. Ogórka obierz i pokrój w plastry.

  6. Rukolę umyj i osusz na sitku o drobnych oczkach.

  7. Na półmisku ułóż lub wrzuć do miski pokrojonego arbuza, mozzarellę, pomidora i dodaj kawałki bazylii.

  8. Ułóż plastry ogórka i rozłóż równomiernie listki rukoli.

  9. Dokładnie wymieszaj.

  10. W małym słoiczku połącz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz.

  11. Zakręć dokładnie, wstrząśnij i powstałym sosem polej sałatkę z arbuza i mozzarelli.

  12. Przed podaniem możesz ozdobić całymi listkami bazylii.

Zachęcam cię, aby zrobić tę sałatkę z arbuzem i mozzarellą w upalne dni, kiedy potrzebujemy czegoś lekkiego, orzeźwiającego i nie chcesz stać wielu godzin w kuchni. Możesz nawet schłodzić arbuza w lodówce, aby zjeść ochładzający przysmak.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni