Szybkie gofry na kefirze – do zrobienia w 5 minut. Poznaj najlepszy przepis na chrupiące domowe gofry. Raz spróbujesz i się w nich zakochasz

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne i chrupiące gofry na kefirze to idealny przysmak na śniadanie czy podwieczorek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne i chrupiące gofry na kefirze to idealny przysmak na śniadanie czy podwieczorek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na gofry? Polecam sprawdzony przepis na szybkie gofry na kefirze. Są banalnie proste do zrobienia, a smakują lepiej niż z cukierni. Ich przygotowanie zajmie ci 5 minut, później wystarczy je tylko usmażyć. Świetnie smakują z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Sprawdź, jakie są pyszne, chrupiące, idealnie słodkie i pachnące wanilią. Wypróbuj błyskawiczny przepis na domowe gofry.

W skrócie:

Domowe gofry w 5 minut

Bardzo lubię przygotowywać gofry. To świetna przekąska, którą można podać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgam po błyskawiczne przepisy, które nie wymagają oddzielnego ubijania piany z białek. Polecam sprawdzony przepis na gofry na kefirze. By je zrobić, wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. To bardzo proste i bardzo smaczne. Gofry są słodkie, chrupiące i kusząco pachną wanilią. Serdecznie polecam, z pewnością posmakują każdemu.

Przepis na gofry na kefirze

czas przygotowania: 5 minut + smażenie gofrów
porcja na: ok. 10 gofrów
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1,5 szklanki kefiru,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • pół szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jak zrobić domowe gofry w 5 minut?

  1. Do dużej miski do miksowania wbij jajka, dodaj cukier i wanilię i zacznij miksować.
  2. Stopniowo wlewaj kefir, wodę i olej.
  3. Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  4. Zmiksuj całość na gładkie ciasto, nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
  5. Smaż gofry w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor.
  6. Podawaj oprószone cukrem pudrem lub np. z bitą śmietaną i dżemem. Smacznego!
Pyszne i chrupiące gofry na kefirze to idealny przysmak na śniadanie czy podwieczorek. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Szybkie gofry na kefirze – do zrobienia w 5 minut. Poznaj na...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni