Najłatwiejsze ciasto z porzeczkami na świecie. Zobacz na filmie, jak je przygotować w 5 minut. Sprawdzony przepis na letnie ciasto z owocami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Polecam przepis na pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami. To najlepszy przysmak na lato, który możesz bardzo łatwo przygotować w 5 minut i upiec w 40. Nic nie musisz miksować, wyrabiać czy wałkować – składniki wystarczy wymieszać łyżką. Gwarantuję, że się nie napracujesz. Ciasto jest idealnie puszyste, wilgotne i cudownie pachnie wanilią i migdałami. Sprawdź i wypróbuj przepis na błyskawiczny wypiek na lato.

W skrócie:

Proste ciasto z owocami na lato

Mam dla ciebie przepis na jeden z moich ulubionych wypieków na lato – pyszne ciasto z porzeczkami i migdałami. Bardzo lubię je przygotowywać, bo jest niesamowicie proste i szybkie, a jednocześnie zawsze się udaje. Ciasto jest puszyste, słodkie i idealnie komponuje się z kwaskowatą czerwoną porzeczką. Dodatek płatków migdałowych zapewnia apetyczną chrupkość i piękny zapach. Taki wypiek możesz przygotować niemal na ostatnią chwilę i podać na każdą okazję. Świetnie smakuje samo lub z gałką lodów czy bitą śmietaną.

Przepis na szybkie ciasto z porzeczkami

Czas przygotowania: ok. 5 minut + 40 minut pieczenia,
porcja na: blaszkę 20 × 20 cm,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 425 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 200 ml mleka,
  • 60 ml oleju roślinnego,
  • opcjonalnie łyżeczka esencji waniliowej,
  • ok. 1 szklanka czerwonej porzeczki,
  • ok. 4 łyżki płatków migdałowych.

Jak zrobić łatwe ciasto z porzeczkami?

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj proszek do pieczenia i cukier.
  2. Wymieszaj suche składniki łyżką.
  3. Do innego naczynia wlej mleko, dodaj olej i jajka.
  4. Wymieszaj mokre składniki widelcem i wlej do miski z mieszanką mąki.
  5. Jeśli chcesz, możesz dodać także wanilię.
  6. Wymieszaj ciasto kilkoma ruchami łyżki, tylko tyle, by nie było widać mąki.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wierzch ciasta posyp porzeczkami i płatkami migdałowymi.
  9. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  10. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź. Smacznego!
Pyszne i proste ciasto na lato. Zobacz, jak przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najłatwiejsze ciasto z porzeczkami na świecie. Zobacz na fil...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni