W skrócie:
Pyszna sałatka ryżowa to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Możesz ją zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jej przygotowanie to czysta przyjemność. Mam dla ciebie propozycję lekkiej, a jednocześnie sycącej sałatki ryżowej z wędliną, papryką i oliwkami. To świetny sposób, aby w pełni wykorzystać składniki, które masz w lodówce i stworzyć coś, co zachwyci Twoje kubki smakowe. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by przygotować sałatkę idealną na lunch, kolację lub imprezę.
Sałatka ryżowa z wędliną – prosty przepis na lunch
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko (biały lub brązowy),
100 g bekonu,
100 g kiełbasy podwędzanej,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
80 g czarnych oliwek,
150 g żółtego sera np.: goudy,
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1 pęczek dymki,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
1 łyżka natki pietruszki,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z ryżem i wędliną?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz z łupin, opłucz i posiekaj w plasterki. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki.
Ser żółty pokrój w kostkę, a wędlinę w paski.
Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek z wędliną. Gdy się zarumieni, odłóż na bok.
Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę wymieszaną z papryką.
W szklanej misce połącz z wędlinę, ryż, ser, cebulę dymkę i paprykę.
Dorzuć czarne oliwki. Możesz też posiekać je na plasterki.
Sałatkę dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim.
Sałatkę ryżową z wędliną podawaj natychmiast po zrobieniu.
Taka sałatka to kwintesencja prostoty i różnorodności smaków. Wędliny, papryka i oliwki doskonale komponują się z ryżem, tworząc lekkie, ale sycące danie. Spróbuj, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
