Sycąca sałatka ryżowa z wędliną to nie tylko hit imprez. Możesz zabrać ją na lunch do pracy. Składniki masz już w lodówce

Anna Daniluk
Szybka sałatka ryżowa z wędliną to kolorowa propozycja na lekki lunch.
Szybka sałatka ryżowa z wędliną to kolorowa propozycja na lekki lunch. 123rf.com/ natavkusidey/zdjęcie ilustracyjne
Domowa sałatka ryżowa z wędliną to prawdziwy rarytas. Łączy w sobie to, co najlepsze. Pożywny ryż, zarumieniona kiełbasa i chrupiąca papryka tworzą wyborną całość. Dla dopełnienia całości dodaję czarne oliwki, które nadają głębi smaku. Możesz także doprawić gotowe danie octem balsamicznym. Poznaj przepis na obłędną sałatkę ryżową dla całej rodziny.

W skrócie:

Pyszna sałatka ryżowa to jedno z najbardziej uniwersalnych dań. Możesz ją zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, a jej przygotowanie to czysta przyjemność. Mam dla ciebie propozycję lekkiej, a jednocześnie sycącej sałatki ryżowej z wędliną, papryką i oliwkami. To świetny sposób, aby w pełni wykorzystać składniki, które masz w lodówce i stworzyć coś, co zachwyci Twoje kubki smakowe. Wystarczy kilka chwil w kuchni, by przygotować sałatkę idealną na lunch, kolację lub imprezę.

Sałatka ryżowa z wędliną – prosty przepis na lunch

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności:  łatwy.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu ugotowanego na sypko (biały lub brązowy),

  • 100 g bekonu,

  • 100 g kiełbasy podwędzanej,

  • 1 papryka czerwona,

  • 1 papryka zielona,

  • 80 g czarnych oliwek,

  • 150 g żółtego sera np.: goudy,

  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,

  • 1 pęczek dymki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 3 łyżki oleju,

  • 1 łyżka natki pietruszki,

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z ryżem i wędliną?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  2. Czosnek obierz z łupin, opłucz i posiekaj w plasterki. Cebulę dymkę posiekaj w plasterki.

  3. Ser żółty pokrój w kostkę, a wędlinę w paski.

  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek z wędliną. Gdy się zarumieni, odłóż na bok.

  5. Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulkę wymieszaną z papryką.

  6. W szklanej misce połącz z wędlinę, ryż, ser, cebulę dymkę i paprykę.

  7. Dorzuć czarne oliwki. Możesz też posiekać je na plasterki.

  8. Sałatkę dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim.

  9. Sałatkę ryżową z wędliną podawaj natychmiast po zrobieniu.

Taka sałatka to kwintesencja prostoty i różnorodności smaków. Wędliny, papryka i oliwki doskonale komponują się z ryżem, tworząc lekkie, ale sycące danie. Spróbuj, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni