Szkło bez tajemnic, czyli jak serwować napoje zimne, gorące, alkoholowe i bezalkoholowe?

Laura Kszczanowicz
Czy wiesz, w jakim szkle podawać różne napoje?
Czy wiesz, w jakim szkle podawać różne napoje? GettyImages
Podczas oficjalnych spotkań i przyjęć ilość kieliszków, filiżanek i szklanek może przyprawić o zawroty głowy. Do czego nalać wodę? Czym różnią się kieliszki do białego i czerwonego wina? Czy każdą kawę można podawać w takiej samej filiżance? A co z herbatą? Zasad jest wiele i chociaż szaleństwem byłoby poznawać i trzymać się ich wszystkich w każdej sytuacji, warto poznać część z nich, aby uniknąć towarzyskiego faux-pas.

Zestawy do napojów ciepłych

Picie zarówno kawy, jak i herbaty w ulubionym kubku w skowronki, krówki lub prosiaczki nie jest niczym złym. Rzecz jasna, przy oficjalnych okazjach, warto jednak zdecydować się na bardziej eleganckie rozwiązanie. Nie chodzi jedynie o zrobienie wrażenia na gościach, ale także odpowiednie celebrowanie pewnych ważnych okazji, a także wydobycie maksimum smaku z danego napoju.

Czy naprawdę potrzebujesz serwisu do herbaty?

Podawanie herbaty w torebkach podczas spotkań towarzyskich jest nie tylko nieeleganckie, ale także tworzy dodatkowe problemy — po sznureczku napar może skapywać na stół, no i gdzie odłożyć torebkę po zaparzeniu? Lepiej zdecydować się na wykorzystanie serwisu do herbaty, składającego się z odpowiednich filiżanek z grubszej porcelany i imbryka, który pozwoli utrzymać odpowiednią temperaturę naparu. Oczywiście przy mniej formalnych okazjach można zrezygnować z imbryka i przygotować przyjaciołom ich ulubioną herbatę w specjalnych kubkach z zaparzaczem.

STYLOWE DZBANKI I IMBRYKI. ZOABACZ WYBRANE OFERTY

Jakich filiżanek do kawy potrzebujesz w domu?

Najprostsza odpowiedź na to pytanie — zależy, jaką kawę pijesz najczęściej. Oczywiście, jeżeli masz w Twojej kuchni odpowiednio dużo wolnej przestrzeni, nic nie stoi na przeszkodzie sprawieniu sobie kilku sztuk filiżanek odpowiednich do podawania najpopularniejszych typów kawy.

Espresso podaje się w niewielkich filiżankach (od 50 do 70 ml) o grubych ściankach (ponieważ dłużej zatrzymują ciepło tego napoju) oraz cylindrycznym kształcie. Nawet kilka takich naczyń nie zajmie Ci dużo miejsca w szafce. Poza tym można je trzymać także na górze ekspresu do kawy (zauważysz taką praktykę w niektórych kawiarniach). Cappuccino warto podawać w szerszych naczyniach o pojemności około 150-200 ml. Latte Macchiato, kawę Mocha (z czekoladą i mlekiem) oraz Café Frappé (czyli kawę mrożoną z dodatkiem lodów i mleka) podaje się w wysokich szklankach podkreślających walory estetyczne tych trójwarstwowych (kawa, dodatki, mleczna pianka) napojów. Szklanka ta powinna mieć uchwyt, aby nie poparzyć się lub nie ogrzewać kawy podczas picia.

FILIŻANKI DO KAWY I HERBATY, ZOBACZ GDZIE KUPIĆ
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Serwowanie napojów na zimno

Wodę z plasterkami cytryny i miętą, a także soki warto postawić na stole w szklanych dzbankach, a przy nakryciach postawić wysokie szklanki. Dzięki temu goście będą mogli poczęstować się napojem, kiedy poczują pragnienie i nalać sobie tyle, ile aktualnie chcą wypić. Ewentualne dodatki — w postaci plasterków cytrusów — można rozłożyć na niewielkich półmiskach lub talerzykach deserowych. Wówczas nie należy zapomnieć także o umieszczeniu na nich małego widelczyka lub postawieniu obok naczynia z wykałaczkami, aby goście nie musieli sięgać po owoce rękami.

SZKLANKI DO NAPOJÓW. SPRAWDŹ OFERTY
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Jak podawać alkohol na przyjęciu?

Tutaj niestety sprawa się komplikuje. Większość klasycznych drinków oraz wina powinny być serwowane w określonego typu szkle. Warto zacząć od piwa, bo to właśnie ono podawane jest np. podczas grilla. Wybierz kufle lub specjalne szklanki do piwa o zaokrąglonych brzegach. Zapobiega to zbyt szybkiej utracie piany i aromatu. Nie wypełniaj ich też po brzegi, lecz jedynie do 2/3 szklanki.

Białe wina podaje się w kieliszkach o wąskiej szyjce, natomiast musujące napoje serwować należy w wysokich i smukłych kieliszkach, zapobiegających szybkiemu uciekaniu bąbelków z napoju. Czerwone wina natomiast nalewać należy do większych kieliszków o kształcie tulipana ograniczających stykanie się napoju z powietrzem.

KIELISZKI DO ALKOHOLI. SPRAWDŹ OFERTY
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Nie musisz kupować wszystkiego na raz — odpowiednie szkło lub porcelanę można kupić zarówno w zestawach, jak i pojedynczo. Skompletuj swoją kolekcję w swoim tempie.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni