Sycące kotlety po zbójnicku. Zrób pożywny posiłek dla całej rodziny. Poznaj wypróbowany przepis na schabowe podane inaczej

Zobacz, jak zrobić pyszne kotlety po zbójnicku na obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Zobacz, jak zrobić pyszne kotlety po zbójnicku na obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem, aby zobaczyć etapy przygotowania. Katarzyna Puczyńska
Kotlety po zbójnicku to wyśmienite danie, które z powodzeniem możesz podać na co dzień i od święta. Z naszym przepisem przygotujesz je bez trudu. Wystarczy zapiec schabowe z wyrazistym farszem i serem. Ważna jest także odpowiednia panierka. Sprawdź, jakie są smaczne i soczyste. Wypróbuj przepis na schabowe inaczej.

W skrócie:

Schabowe inaczej. Sprawdzony przepis na obiad z mięsem

Znudziły ci się zwykłe schabowe? Polecam oryginalny przepis na kotlety po zbójnicku. To usmażone mięso w delikatnie pikantnej panierce, zapieczone z farszem i żółtym serem. Danie jest wyraziste w smaku, sycące i idealne zarówno na co dzień jak i na specjalne okazje czy imprezę. Przygotowanie takiego obiadu nie powinno sprawić ci trudności. Kotlety możesz podać np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

Przepis na kotlety po zbójnicku

Czas przygotowania: ok. 1 godzina.
Porcja na: 4 kotlety.
Poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu o grubości ok. 1 cm,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka słodka lub ostra,
  • 50 g żółtego sera np. gouda,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • szczypiorek do posypania,
  • szczypta soli i pieprzu,

Panierka:

  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • ok. 1/3 łyżeczki ostrej papryki.

Jak zrobić kotlety schabowe po zbójnicku?

Przygotowanie mięsa:

  1. Kawałki schabu o grubości ok. 1 cm rozbij tłuczkiem.
  2. Posyp mięso solą i pieprzem.
  3. Weź dwa naczynia: do pierwszego wsyp bułkę tartą i mąkę pszenną, wymieszaj.
  4. Do drugiego naczynia wbij jajko, wsyp słodką i ostrą paprykę i wymieszaj widelcem.
  5. Panieruj kotlety najpierw w jajku, a później w bułce z mąką.
  6. Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Przygotowanie kotletów po zbójnicku:

  1. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  3. Paprykę umyj i usuń z niej nasiona. Pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż pieczarki, cebulę i paprykę. Posyp szczyptą soli i pieprzu.
  5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu do zapiekania ułóż usmażone kotlety.
  6. Wyłóż na kotlety podsmażone warzywa, a wierzch przykryj startym serem.
  7. Wstaw kotlety do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza. Wyjmij, jak tylko ser się ładnie zapiecze (po ok. 15 minutach).
  8. Podawaj kotlety po zbójnicku na ciepło, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Czytaj także: Perfekcyjny kotlet schabowy za każdym razem. Przepis na soczysty i chrupiący kotlet schabowy

Zobacz, jak zrobić pyszne kotlety po zbójnicku na obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Sycące kotlety po zbójnicku. Zrób pożywny posiłek dla całej ...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni