Świąteczna wersja bezy Pavlovej, która zachwyci twoich gości. Z tego przepisu zawsze wychodzi. Podaj na święta wyśmienity deser

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Beza Pavlova wygląda wspaniale udekorowana świeżymi owocami i posypana cukrem pudrem
Beza Pavlova wygląda wspaniale udekorowana świeżymi owocami i posypana cukrem pudrem Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Kilka białek, łatwy do zrobienia krem i szybka konfitura to trzy elementy, które wystarczą do zrobienia naprawdę zjawiskowej bezy Pavlowej na święta. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Kilka wskazówek wystarczy, żeby upiec bezę Pavlovą, która zawsze wychodzi.

W skrócie

Świąteczna beza Pavlova to jeden z bardziej efektownych deserów, jaki możemy podać gościom. W dodatku robi się ją z niewielu składników i tak naprawdę jest dość prosta w przygotowaniu. Wiele osób obawia się pieczenia bezy – zupełnie niepotrzebnie. Jeśli będziemy się trzymać wskazówek, to nie ma możliwości, żeby deser się nie udał. Poniżej podaję przepis na bezę Pavlovą, która zawsze wychodzi. Na koniec wystarczy wyłożyć na bezę prosty krem z mascarpone oraz konfiturę – ich przygotowanie to kilka ruchów ręką. Nie musimy się nawet wysilać na fantazyjne wzory. Beza Pavlova powinna wyglądać nieco niedbale, a spływająca konfitura tylko dodaje jej uroku.

Świąteczna beza Pavlova – przepis, który zawsze wychodzi

Składniki:
Na bezę:

  • 6 białek z dużych jaj,
  • 300 g drobnego cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka skrobi ziemniaczanej.

Na krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • łyżka cukru pudru,
  • sok z połówki pomarańczy,
  • otarta skórka z pomarańczy.

Na konfiturę z czerwonych owoców:

  • po 200 g mrożonej lub świeżej żurawiny, wiśni, malin,
  • 1 granat,
  • szklanka wody,
  • 3,4 szklanki cukru,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Polecam także: Zachwycają makowa gwiazda z drożdżowego ciasta ozdobi świąteczny stół

Jak zrobić świąteczną bezę Pavlovą?

  1. Dużą blachę do pieczenia wyłożyłam papierem i odrysowałam na nim za pomocą tortownicy okrąg. Blachę z papierem odstawiłam, a piekarnik nagrzałam do 150 stopni.
  2. Wytarłam do sucha miskę, w której umieściłam białka jaj. Zaczęłam je ubijać na średnich obrotach miksera, dodając po łyżce cukru. Białka nie powinny być ubite zbyt szybko i mocno. Po wsypaniu cukru dodałam skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny.
  3. Ubite białka ułożyłam na narysowanym okręgu. Nie należy przesadzać z dotykaniem bezy, wystarczy kilka ruchów dłońmi.
  4. Włożyłam bezę do piekarnika i od razu zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni. Jeśli beza zacznie się rumienić za szybko, trzeba zmniejszyć temperaturę do 110 stopni. Powinna pozostawać kremowo-biała. Piekłam moją bezę przez godzinę, po czym zmniejszyłam temperaturę do 90 stopni i piekłam jeszcze 20 minut. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i zostawiłam bezę do wyschnięcia. Powinna tak leżeć co najmniej kilka godzin.
  5. Przygotowałam szybką konfiturę z czerwonych owoców. Podgrzałam je w rondelku z cukrem i wodą, a na koniec dodałam skrobię i dokładnie wymieszałam całość, aż lekko zgęstniała. Odstawiłam, żeby przestygła.
  6. Przygotowałam pomarańczowy krem mascarpone. Wszystkie składniki na krem wymieszałam delikatnie w misce.
  7. Na gotowej bezie ułożyłam krem z mascarpone, a na nim konfiturę z czerwonych owoców. Świąteczna beza Pavlova wygląda także pięknie posypana świeżymi owocami i cukrem pudrem. Należy trzymać ją w lodówce.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni