Drożdżowa gwiazda makowa. Wygląda spektakularnie, ale jest prosta w przygotowaniu. Ozdobi każdy świąteczny stół

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Podstawą gwiazdy jest dobre ciasto drożdżowe
Podstawą gwiazdy jest dobre ciasto drożdżowe Getty Images/Oksana Karuniene/zdjęcie ilustracyjne
Makowa gwiazda z ciasta drożdżowego prezentuje się zjawiskowo i niewątpliwie będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Wygląda na czasochłonną i skomplikowaną w przygotowaniu, ale tak naprawdę robi się ją zaskakująco łatwo. Wystarczy dobry i sprawdzony przepis na drożdżowe ciasto. Możemy także wykorzystać gotową masę makową, żeby ułatwić sobie życie.

W skrócie

W przepisie na makową gwiazdę najważniejsze jest ciasto drożdżowe, takie jak na tradycyjny, świąteczny makowiec. Powinno być dobrze wyrośnięte i cienko rozwałkowane, żeby dobrze się zwijało. Do mojej gwiazdy z maku użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli wolisz, możesz przyrządzić ją samodzielnie z domowego przepisu lub podkręcić ulubionymi dodatkami. Zawijanie ciasta nie jest skomplikowane i dokładnie opisuję je w poniższym przepisie. Makowa gwiazda zachwyca nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Warto przygotować ją na święta i zrobić wrażenie na rodzinie.

Gwiazda makowa - przepis na efektowne ciasto drożdżowe z makiem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka esencji waniliowej.

Jak zrobić makową gwiazdę na święta?

  1. Przygotowałam rozczyn: świeże drożdże rozmieszałam z cukrem i ciepłym mlekiem. Dodałam mąkę, ponownie wymieszałam, przykryłam i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości.
  2. Do rozczynu dodałam żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki i jedno jajko.
  3. Wyrobiłam ręcznie ciasto. Powoli dodawałam przestudzone roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
  4. Zostawiłam ciasto do wyrośnięcia.
  5. Podzieliłam ciasto na dwie równe części i rozwałkowałam na dwa okrągłe placki.
  6. Na jednym placku rozsmarowałam masę makową. Zostawiłam czysty brzeg.
  7. Na masie położyłam drugi placek i lekko docisnęłam dłońmi.
  8. Na samym środku ciasta lekko odcisnęłam brzeg szklanki. Chodzi o to, aby zaznaczyć koło. Ciasto nie powinno być przerwane.
  9. Zaczęłam krojenie ciasta od brzegu koła. Najpierw podzieliłam je nożem na cztery odcinki, potem na kolejne. Ostatecznie wychodzi 16 części.
  10. Wzięłam w obie dłonie dwie sąsiadujące części i wywinęłam je do wewnątrz (do siebie) jak spiralki. Tak samo postąpiłam z pozostałymi odcinkami ciasta aż powstała gwiazda.
  11. Gotową gwiazdę makową posmarowałam jajkiem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut.
  12. Po upieczeniu drożdżową gwiazdę makową można posmarować lukrem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Uprawa warzyw w czerwcu - bez tego nie będzie dobrych zbiorów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.