Soczysty schab w sosie pieczarkowym na świąteczny obiad. Poznaj przepis na szybki obiad z jednej patelni. Domownicy będą prosić o dokładkę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Soczysty schab w sosie pieczarkowym znakomicie smakuje doprawiony rozmarynem.
Soczysty schab w sosie pieczarkowym znakomicie smakuje doprawiony rozmarynem. Getty Images/Mindstyle/zdjęcie ilustracyjne
Znudziły ci się klasyczne kotlety schabowe? Zachęcam do zrobienia duszonego schabu w sosie pieczarkowym, który urozmaici bożonarodzeniowy obiad. Wystarczy duża patelnia o grubym dnie, aby zrobić obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na schab w kremowym sosie pieczarkowym doprawiony rozmarynem.

W skrócie

Schab w śmietanowym sosie pieczarkowym to proste, rozgrzewające danie na zimowe dni. Nawet osoby nieprzepadające za wieprzowiną docenią delikatność tego dania. Zamiast schabu można wykorzystać polędwiczki wieprzowe, które są delikatnym mięsem idealnym na odświętny posiłek. Dodanie rozmarynu sprawia, że mięso nabiera leśnego aromatu i staje się elegancką potrawą przygotowywaną bez wielkiego wysiłku.

Schab w sosie pieczarkowym – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • do podania: 20 g świeżej natki pietruszki.

Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym?

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni o grubym dnie rozpuściłam masło z olejem na średnim ogniu.
  2. Plastry schabu rozbiłam delikatnie tłuczkiem i obtoczyłam w mące pszennej wymieszanej ze świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Plastry schabu smażyłam na rozgrzanej patelni przez 4 minuty obu stron na rumiany kolor.
  4. Obsmażony schab przełożyłam na talerzu i przykryłam folią aluminiową, aby nie wystygły.
  5. Cebulę posiekałam w kostkę i smażyłam na tej samej patelni przez 5 minut, aż się zarumienią. Czosnek pokroiłam w plastry i dodałam do cebuli. Smażyłam przez minutę.
  6. Pieczarki umyłam, obrałam, pokroiłam w plastry i dodałam do cebuli z czosnkiem. Pieczarki smażyłam na małym ogniu, aż się zarumienią. Zajmie to około 3 minut. Następnie grzyby posoliłam.
  7. Bulion warzywny wlałam na patelnię z pieczarkami i dokładnie oczyściłam patelnię z przysmażonych kawałków.
  8. Sos gotowałam przez 3 minuty i wlałam do niego śmietankę kremówkę. Następnie doprawiłam suszonym rozmarynem.
  9. Na koniec do sosu pieczarkowego dodałam wcześniej podsmażone plastry schabu i gotowałam je przez około 4 minuty.
  10. Gotowy schab w sosie pieczarkowym przekładam na talerze i dekoruję posiekaną natką pietruszki.

Sposób podania schabu w sosie pieczarkowym

Domowy schab w sosie pieczarkowym warto podawać w tradycyjny sposób z purée ziemniaczanym, brązowym ryżem i pieczonymi warzywami. Do schabu można podawać usmażone frytki lub ich dietetyczną wersję, jaką są pieczone frytki z batatów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni