Fenomenalne roladki z kurczaka ze szpinakiem. Mięso drobiowe wychodzi cudownie soczyste. Pyszny i pomysłowy obiad

Karolina Głogowska
Aby mięso pozostało soczyste w środku, szybko obsmaż roladki na patelni.
Aby mięso pozostało soczyste w środku, szybko obsmaż roladki na patelni. Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem to pomysł na prosty, szybki oraz bardzo smaczny obiad. Wystarczy filet z kurczaka i dobrze doprawiony farsz ze szpinakiem. Aby roladki pozostały soczyste w środku, warto zastosować pewien trik podczas przygotowania mięsa.

W skrócie

Pyszne i soczyste roladki z kurczaka to dowód na to, że posiłek nie musi być skomplikowany i długotrwały w przygotowaniu, żeby wyglądać efektownie i jeszcze lepiej smakować. Przepis, który mam dziś dla ciebie, jest bardzo prosty i nie może się nie udać. Wystarczą trzy kwadranse, żeby podać rodzinie smakowity obiad. Jeśli nie wiem, czym faszerować roladki z kurczaka, to proponuję pyszne nadzienie ze szpinaku i sera feta. Ten duet doskonale smakuje w połączeniu z mięsem drobiowym. Ważne jest to, aby przed zapiekaniem szybko obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Obsmażanie gwarantuje nam, że smak zostanie zamknięty w środku, a mięso nie będzie wyschnięte na wiór po upieczeniu.

Soczyste roladki z kurczaka z piekarnika – pomysł na prosty obiad

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • kolorowy pieprz,
  • sól,
  • łyżeczka masła,
  • olej do smażenia.

Może cię także zainteresować:

Jak przygotować roladki z kurczaka ze szpinakiem?

  1. Szpinak podsmażyłam na maśle, dodałam rozkruszoną fetę, posoliłam i doprawiłam gałką muszkatołową.
  2. Oczyściłam piersi z kurczaka i przekroiłam je na cieńsze plastry.
  3. Plastry z piersi delikatnie robiłam tłuczkiem. Jeśli uda ci się pokroić filet na bardzo cienkie plastry, nie musisz już ich rozbijać.
  4. Mięso posoliłam i doprawiłam kolorowym pieprzem.
  5. Na środku każdego plastra ułożyłam farsz ze szpinaku i zawinęłam w roladkę.
  6. Roladki podsmażyłam przez minutę na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste w środku.
  7. Ułożyłam roladki w zamykanym naczyniu żaroodpornym, wlałam sos ze smażenia i zapiekałam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zobacz, jak krok po kroku przygotować roladki z kurczaka

Może cię także zainteresować:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gabryś
Feta i wszystko jasne. Do śmieci z tym gufnem.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni