Smakowite roladki z kurczaka ze szpinakiem. Soczyste mięso i pyszne nadzienie. Poznaj sposób na delikatne mięso drobiowe

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem feta Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem to pomysł na prosty, szybki oraz bardzo smaczny obiad. Wystarczy filet z kurczaka i dobrze doprawiony farsz ze szpinakiem. Aby roladki pozostały soczyste w środku, warto zastosować pewien trik podczas przygotowania mięsa.

W skrócie

Pyszne i soczyste roladki z kurczaka to dowód na to, że posiłek nie musi być skomplikowany i długotrwały w przygotowaniu, żeby wyglądać efektownie i jeszcze lepiej smakować. Przepis, który mam dziś dla ciebie, jest bardzo prosty i nie może się nie udać. Wystarczą trzy kwadranse, żeby podać rodzinie smakowity obiad. Jeśli nie wiem, czym faszerować roladki z kurczaka, to proponuję pyszne nadzienie ze szpinaku i sera feta. Ten duet doskonale smakuje w połączeniu z mięsem drobiowym. Ważne jest to, aby przed zapiekaniem szybko obsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Obsmażanie gwarantuje nam, że smak zostanie zamknięty w środku, a mięso nie będzie wyschnięte na wiór po upieczeniu.

Soczyste roladki z kurczaka z piekarnika – pomysł na prosty obiad

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 podwójna,
  • 200 g mrożonego szpinaku,
  • 150 g sera feta,
  • gałka muszkatołowa,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • kolorowy pieprz,
  • sól,
  • łyżeczka masła,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować roladki z kurczaka ze szpinakiem?

  1. Szpinak podsmażyłam na maśle, dodałam rozkruszoną fetę, posoliłam i doprawiłam gałką muszkatołową.
  2. Oczyściłam piersi z kurczaka i przekroiłam je na cieńsze plastry.
  3. Plastry z piersi delikatnie robiłam tłuczkiem. Jeśli uda ci się pokroić filet na bardzo cienkie plastry, nie musisz już ich rozbijać.
  4. Mięso posoliłam i doprawiłam kolorowym pieprzem.
  5. Na środku każdego plastra ułożyłam farsz ze szpinaku i zawinęłam w roladkę.
  6. Roladki podsmażyłam przez minutę na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste w środku.
  7. Ułożyłam roladki w zamykanym naczyniu żaroodpornym, wlałam sos ze smażenia i zapiekałam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz, jak krok po kroku przygotować roladki z kurczaka

1

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.