Na zieloną przystawkę zjedz sałatkę ze świeżego szpinaku. Doprawiam ją sosem na bazie musztardy. Zapisz przepis na smaczną sałatkę do obiadu

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szybka i smaczna sałatka ze świeżego szpinaku to sposób na wyrazistą w smaku porcję warzyw. Najważniejsze jest przygotowanie pikantnego sosu na bazie musztardy diżońskiej oraz użycie słonego sera feta. Ponadto dorzuć do sałatki pestki dyni lub słonecznika i zajadaj się nią na zdrowie. Gwarantuję, że trudno jej się oprzeć.

W skrócie

Najłatwiejszą sałatkę ze świeżego szpinaku możesz zrobić z różnorodnych składników. Możesz dodać do niej pokrojonego na mandolinie buraka, ząbki czosnku lub dodać pieczoną i pokrojoną w kostkę pierś indyka. Pyszną sałatkę z liści szpinaku możesz także uzupełnić grzankami z chleba na zakwasie lub domową czosnkową bagietką. Dzięki tym dodatkom z przystawki powstanie lekki lunch. Wypróbuj prosty sposób na zapewnienie porcji warzyw w codziennym jadłospisie.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania sałatki ze świeżego szpinaku

Widok z góry na sałatkę ze świeżego szpinaku
Gotową sałatkę ze świeżego szpinaku polej sosem musztardowym. Możesz podawać ją do pieczonego mięsa lub zjeść z grzankami. Anna Daniluk

Sałatka ze świeżego szpinaku – przepis do obiadu

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g liści świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów,
  • 50 g fety,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki pestek dyni.

Sos musztardowy:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Może cię zainteresować

Jak zrobić sałatkę ze świeżego szpinaku?

Sposób przygotowania:

  1. Liście szpinaku umyj, odsącz i ułóż w misce.
  2. Cebulę obierz i posiekaj na cienkie półplasterki na mandolinie.
  3. Fetę pokrój w kostkę.
  4. Składniki układaj warstwami w szklanej misce i posyp od góry pokrojonymi suszonymi pomidorami.
  5. Sałatkę ze świeżego szpinaku posyp pestkami dyni.
  6. W szklance połącz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę, suszone oregano, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  7. Możesz zamknąć je w słoiku i energicznie potrząsać do połączenia lub wymieszać je w szklance przy pomocy spieniacza do mleka.
  8. Gotowym sosem polej sałatkę ze świeżego szpinaku i podawaj od razu.
Szybka i smaczna sałatka ze świeżego szpinaku może być zdrową przystawką lub lekkim lunchem. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Na zieloną przystawkę zjedz sałatkę ze świeżego szpinaku. Do...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni