W skrócie
Pieczone kotlety mielone z indyka to dietetyczne danie, które znakomicie smakuje. Zazwyczaj podaję je z purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną lub brązowym ryżem. Po wierzchu oblewam sosem tzatziki i serwuję z pieczonymi bakłażanami. Tak przygotowane kotlety z fetą można także wykorzystać do zrobienia mini burgerów. Czasem wkładam je w chlebek pita z porcją surówki z kapusty pekińskiej. Takie kotleciki będą też świetnie smakować zawinięte w tortillę i polane domowym sosem czosnkowym.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania kotletów mielonych z piekarnika z fetą
Kotlety mielone z piekarnika – przepis z fetą i świeżymi ziołami
Liczba porcji: 12 kotletów.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 25 g sera feta,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 20 g oleju rzepakowego.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić kotlety mielone z piekarnika?
Sposób przygotowania:
- Na początku mięso z indyka wkładam do miski i łączę z rozkruszoną fetą, rozmąconym jajkiem, bułką tartą i posiekanymi ziołami.
- Cebulę obrałam, umyłam i pokroiłam w drobną kostkę. Rozgrzałam patelnię z łyżką oleju i smażyłam cebulę wraz z przyprawami, aż zaczną przyjemnie pachnieć.
- Do smażonej cebuli dodałam pokrojony drobno czosnek i smażyłam około 30 sekund.
- Następnie lekko przestudzoną cebule z czosnkiem dodałam do miski z mięsem.
- Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i zwilżonymi wodą dłońmi formowałam 12 kotletów.
- Układałam je w odstępach obok siebie. Kotlety mielone z indyka i fety posmarowałam przed pieczeniem olejem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180° Celsjusza.
- Kotlety z indyka i fety piekłam przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Smakowite kotlety mielone z piekarnika w sosie
Takie upieczone kotlety mielone można także podawać polane sosem pomidorowym lub sosem koperkowym. Można także piec je bezpośrednio w sosie w głębokim naczyniu żaroodpornym. Takie kotlety będą smakować jak tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym, które wiele osób pamiętam z dzieciństwa.
Dodatki do kotletów mielonych z piekarnika
Inspirując się kuchnią grecką, do pieczonych kotletów z indyka i fety, można podać czarne oliwki, sałatkę horiatiki lub pieczone papryki z ziemniakami. Do takich kotlecików warto przygotować także domowe frytki, pieczone marchewki lub selera. Świetnie sprawdza się sałatka z buraków i fety, a także surówka z selera lub świeżych pomidorów z cebulą i listkami bazylii.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?