Słodki hit, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Keto krówki nie zawierają cukru i węglowodanów. Zrobisz je w kilka minut

Karolina Głogowska
Łatwe do zrobienia słodycze bez cukru i węglowodanów
Łatwe do zrobienia słodycze bez cukru i węglowodanów Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Proste do zrobienia keto krówki delikatnie się ciągną, są kakaowe i słodkie, mimo że nie zawierają ani grama cukru. Nie znajdziesz w nich także węglowodanów, co sprawia, że to idealna przekąska dla osób, które stosują dietę ketogeniczną, ale chcą od czasu do czasu sięgnąć po coś słodkiego.

W skrócie

Przepis na szybkie, pyszne krówki z mleka skondensowanego zna chyba każda mama, która kiedyś chciała zaserwować swoim dzieciom coś słodkiego na szybko. Mnie ten smak kojarzy się z dzieciństwem, które przypadło na lata 80. Jak wiadomo, w sklepach trudno było o łakocie, więc babcie i mamy stawały na głowie, żeby wyczarować coś z niczego. Jako mała dziewczynka, jak urzeczona stałam przy kuchence i obserwowałam, jak na rozgrzanej patelni powstają pyszne krówki.
Mleko skondensowane to cukrowa bomba, nie można więc go polecić nikomu, kto stosuje dietę. Na szczęście istnieje sposób na przygotowanie domowej krówki bez tego składnika. Tak przygotowane słodkości mogą jeść nawet osoby na diecie ketogenicznej, która polega na ograniczeniu cukru do minimum i wyeliminowaniu węglowodanów.

Krówki bez cukru i węglowodanów - pyszne keto słodycze

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 16 keto krówek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g masła
  • ekstrakt waniliowy
  • 5 łyżek ksylitolu
  • dwie łyżki ciemnego, niesłodzonego kakao

Jak przygotować keto krówki?

  1. Śmietankę i masło wyjęłam z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
  2. Następnie przełożyłam oba składniki do rondelka i dodałam ksylitol oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego.
  3. Całość gotowałam na średnim ogniu przez około 20 minut, aż masa zgęstniała i zrobiła się złotawa. Co jakiś czas ją mieszałam, a pod koniec robiłam to już przez cały czas. To ważne, aby masa zrobiła się maksymalnie gęsta i jednocześnie się nie przypaliła.
  4. Zdjęłam masę z ognia i stopniowo, cały czas mieszając, dodałam kakao.
  5. Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i wylałam na nią masę krówkową.
  6. Blachę włożyłam na cały dzień do lodówki, a kiedy stwardniała, pokroiłam ją ostrym nożem na kwadraty.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni