W skrócie
Przepis na szybkie, pyszne krówki z mleka skondensowanego zna chyba każda mama, która kiedyś chciała zaserwować swoim dzieciom coś słodkiego na szybko. Mnie ten smak kojarzy się z dzieciństwem, które przypadło na lata 80. Jak wiadomo, w sklepach trudno było o łakocie, więc babcie i mamy stawały na głowie, żeby wyczarować coś z niczego. Jako mała dziewczynka, jak urzeczona stałam przy kuchence i obserwowałam, jak na rozgrzanej patelni powstają pyszne krówki.
Mleko skondensowane to cukrowa bomba, nie można więc go polecić nikomu, kto stosuje dietę. Na szczęście istnieje sposób na przygotowanie domowej krówki bez tego składnika. Tak przygotowane słodkości mogą jeść nawet osoby na diecie ketogenicznej, która polega na ograniczeniu cukru do minimum i wyeliminowaniu węglowodanów.
Krówki bez cukru i węglowodanów - pyszne keto słodycze
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 16 keto krówek
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g masła
- ekstrakt waniliowy
- 5 łyżek ksylitolu
- dwie łyżki ciemnego, niesłodzonego kakao
Zobacz także: Krówki. Tradycyjne polskie cukierki w prostym wydaniu
Jak przygotować keto krówki?
- Śmietankę i masło wyjęłam z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Następnie przełożyłam oba składniki do rondelka i dodałam ksylitol oraz kilka kropli ekstraktu waniliowego.
- Całość gotowałam na średnim ogniu przez około 20 minut, aż masa zgęstniała i zrobiła się złotawa. Co jakiś czas ją mieszałam, a pod koniec robiłam to już przez cały czas. To ważne, aby masa zrobiła się maksymalnie gęsta i jednocześnie się nie przypaliła.
- Zdjęłam masę z ognia i stopniowo, cały czas mieszając, dodałam kakao.
- Wyłożyłam blachę papierem do pieczenia i wylałam na nią masę krówkową.
- Blachę włożyłam na cały dzień do lodówki, a kiedy stwardniała, pokroiłam ją ostrym nożem na kwadraty.