Sernik z dynią pachnie przyprawami korzennymi i oczywiście samą dynią, dzięki czemu właśnie teraz, jesienią, zyskuje niepowtarzalny smak. Warto przygotować go na przykład na 1 lub 11 listopada i zachwycić nim rodzinę i przyjaciół.
Przepis na sernik z dyni
Liczba porcji: ok. 15 (forma o średnicy ok. 24 cm).
Czas przygotowania:ok. godzina + ok. 1 godziny pieczenia
Stopień trudności: średni
Składniki
Składniki na spód:
- 300 gramów herbatników jasnych,
- 100 gramów masła.
Składniki na masę:
- 1 kilogram twarogu we wiaderku albo twarogu dwukrotnie zmielonego,
- 250 gramów serka mascarpone,
- 500 gramów purée z dyni,
- 4 jajka,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 200 gramów cukru,
- ok. 30 gramów (1 opakowanie) cukru wanilinowego albo cukru z wanilią,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Jak zrobić sernik z dyni?
- W pierwszej kolejności należy przygotować dynię. Pokrój ją na kawałki, ułóż skórą do dołu na blaszce i piecz około 40 minut, aż do miękkości. Ostudź, oddziel miąższ i zblenduj go.
- Okrągłą blachę do pieczenia o średnicy około 24 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
- Herbatniki rozkrusz ręcznie (na przykład po przełożeniu do miski lub woreczka) albo zblenduj. Dodaj do nich rozpuszczone masło, cynamon i wymieszaj. Wyłóż równomiernie na blachę. Herbatniki możesz zastąpić pokruszonymi ciastkami owsianymi lub też upiec kruche ciasto.
- Dynię przełóż do wysokiej miski. Dodaj twaróg albo serek z wiaderka oraz mascarpone, dokładnie miksuj.
- Do masy wbijaj po jednym jajku, powoli miksując.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i przyprawę do piernika, miksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
- Masę przelej do formy.
- Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę.
- Uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto na jeszcze około pół godziny w piekarniku.
Z czym jeść sernik z dynią?
Sernik z dyni można podawać na wiele sposobów, między innymi polać masą kajmakową, oprószyć cukrem pudrem, kakao czy też polać polewą czekoladową. Ciasto można podawać też przyozdobione bitą śmietaną oraz posypane delikatnie cynamonem. Z tortownicy o średnicy około 24 centymetrów powstanie około 15-20 porcji ciasta.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?