W skrócie:
Schab z morelami można podawać na ciepło z purée ziemniaczanym lub sałatką ziemniaczaną albo jeść na zimno jako rodzaj domowej wędliny na kanapki. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom mięs podawanych ze słodkimi, owocowymi dodatkami. W sezonie na morele, czyli w lipcu i sierpniu można upiec schab ze świeżymi owocami. Tym daniem możesz świętować Dzień Moreli przypadający 9 stycznia według kalendarza świąt nietypowych. Wypróbuj przepis na aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso wieprzowe.
Schab z morelą – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1,5 g schabu bez kości,
- 20 g soli,
- 2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 15 g suszonych moreli,
- 5 g tymianku,
- 5 g granulowanego czosnku,
- 5 g słodkiej papryki,
- 5 g oregano,
- 5 g świeżo mielonego pieprzu,
- 20 ml oleju lub oliwy z oliwek,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 40 ml soku ze świeżej pomarańczy,
- 2 ząbki czosnku.
Sos do schabu z morelą:
- 10 g konfitury morelowej,
- opcjonalnie: 5 g mąki ziemniaczanej.
Sprawdź także: Soczysty schab pieczony ze śliwką na przystawkę. Poznaj tradycyjny przepis na apetyczne mięso
Jak zrobić schab z morelami?
Przygotowanie:
- Mięso wieprzowe umyj, w razie potrzeby oczyść, osusz i włóż do wysokiego pojemnika.
- W tym czasie zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, świeżym czosnkiem i odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Taką solanką zalej schab i wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej całą noc.
- Piekarnik nagrzej do 170° Celsjusza z grzaniem góra – dół. Mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem lub ręcznikiem kuchennym.
- Ostrym nożem przekłuj środek mięsa i w powstały otwór włóż miękkie morele.
- Następnie wszystkie przyprawy, czyli tymianek, słodką paprykę, granulowany czosnek, oregano i świeżo mielony pieprz wymieszaj z oliwą. Powstałą mieszankę dokładnie natrzyj mięso.
- Rozgrzej patelnię z grubym dnem i obsmaż schabu z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru.
- Do szerokiej brytfanki lub naczynia żaroodpornego włóż zarumienione mięso i zalej je bulionem warzywnym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
- Schab z morelą piecz przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy.
- Pieczony schab z morelami wyjmij z naczynia żaroodpornego i odstaw na kratkę do wystudzenia mięsa.
- Jeżeli chcesz podawać schab na ciepło, to do powstałego sosu dodaj łyżkę konfitury morelowej i całość zredukuj. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki, możesz zaprawić go mąką ziemniaczaną lub dłużej gotować, aby odparował.
- W przypadku jedzenia schabu jako wędlina wystudź go na kratce do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie włożyć do lodówki.
Kulinaria

Schab z morelami w rękawie
Jeżeli nie dysponujecie naczyniem żaroodpornym, dobrym pomysłem jest wykorzystanie rękawa. W sklepach dostępne są specjalne folie przeznaczone do pieczenia mięsa. W razie ich braku zachęcamy do wykorzystania zwiniętego papieru do pieczenia. Zawinięte końce można zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowany schab wyglądem ma przypominać cukierek.
Domowy schab z morelami i śliwkami
W taki sposób można przyrządzić nie tylko schab z morelami. Świetnie sprawdzają się suszone śliwki, wiśni, a także suszona żurawina. Można także zrobić mieszankę wspomnianych bakalii, tworząc apetyczne nadzienie. Tak przyrządzony pieczony schab będzie idealnym daniem na co dzień i od święta.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: