Na obiad upiecz soczysty schab z morelami. Oto sposób na domową wędlinę. Dzięki słodko-słonemu sosowi z trudem się od niego oderwiesz

Anna Daniluk
Pieczony schab z morelami to znakomite danie na rodzinne uroczystości.
Pieczony schab z morelami to znakomite danie na rodzinne uroczystości. ALLEKO/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczny schab z morelami w delikatnym sosie to danie na wyjątkowe okazje. Można podawać go na urodziny, imieniny lub inne rodzinne uroczystości. Najczęściej schab nadziewany jest suszonymi morelami, choć w sezonie na świeże owoce można zrobić szybką glazurę do pokrycia mięsa. Wypróbuj przepis na soczysty schab z morelami w sosie.

W skrócie:

Schab z morelami można podawać na ciepło z purée ziemniaczanym lub sałatką ziemniaczaną albo jeść na zimno jako rodzaj domowej wędliny na kanapki. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom mięs podawanych ze słodkimi, owocowymi dodatkami. W sezonie na morele, czyli w lipcu i sierpniu można upiec schab ze świeżymi owocami. Tym daniem możesz świętować Dzień Moreli przypadający 9 stycznia według kalendarza świąt nietypowych. Wypróbuj przepis na aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso wieprzowe.

Schab z morelą – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,5 g schabu bez kości,
  • 20 g soli,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g suszonych moreli,
  • 5 g tymianku,
  • 5 g granulowanego czosnku,
  • 5 g słodkiej papryki,
  • 5 g oregano,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 20 ml oleju lub oliwy z oliwek,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 40 ml soku ze świeżej pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos do schabu z morelą:

  • 10 g konfitury morelowej,
  • opcjonalnie: 5 g mąki ziemniaczanej.

Sprawdź także: Soczysty schab pieczony ze śliwką na przystawkę. Poznaj tradycyjny przepis na apetyczne mięso

Jak zrobić schab z morelami?

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe umyj, w razie potrzeby oczyść, osusz i włóż do wysokiego pojemnika.
  2. W tym czasie zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi, świeżym czosnkiem i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Taką solanką zalej schab i wstaw do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej całą noc.
  4. Piekarnik nagrzej do 170° Celsjusza z grzaniem góra – dół. Mięso wyjmij z solanki i osusz papierowym ręcznikiem lub ręcznikiem kuchennym.
  5. Ostrym nożem przekłuj środek mięsa i w powstały otwór włóż miękkie morele.
  6. Następnie wszystkie przyprawy, czyli tymianek, słodką paprykę, granulowany czosnek, oregano i świeżo mielony pieprz wymieszaj z oliwą. Powstałą mieszankę dokładnie natrzyj mięso.
  7. Rozgrzej patelnię z grubym dnem i obsmaż schabu z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru.
  8. Do szerokiej brytfanki lub naczynia żaroodpornego włóż zarumienione mięso i zalej je bulionem warzywnym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
  9. Schab z morelą piecz przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy.
  10. Pieczony schab z morelami wyjmij z naczynia żaroodpornego i odstaw na kratkę do wystudzenia mięsa.
  11. Jeżeli chcesz podawać schab na ciepło, to do powstałego sosu dodaj łyżkę konfitury morelowej i całość zredukuj. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki, możesz zaprawić go mąką ziemniaczaną lub dłużej gotować, aby odparował.
  12. W przypadku jedzenia schabu jako wędlina wystudź go na kratce do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie włożyć do lodówki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Schab z morelami w rękawie

Jeżeli nie dysponujecie naczyniem żaroodpornym, dobrym pomysłem jest wykorzystanie rękawa. W sklepach dostępne są specjalne folie przeznaczone do pieczenia mięsa. W razie ich braku zachęcamy do wykorzystania zwiniętego papieru do pieczenia. Zawinięte końce można zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowany schab wyglądem ma przypominać cukierek.

Domowy schab z morelami i śliwkami

W taki sposób można przyrządzić nie tylko schab z morelami. Świetnie sprawdzają się suszone śliwki, wiśni, a także suszona żurawina. Można także zrobić mieszankę wspomnianych bakalii, tworząc apetyczne nadzienie. Tak przyrządzony pieczony schab będzie idealnym daniem na co dzień i od święta.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni