Soczysty schab z morelą na obiad. Wyśmienite danie na lato. Dzięki słodko-słonemu sosowi trudno się mu oprzeć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Apetyczny schab z morelą to mięsny rarytas na wyjątkowe okazje.
Apetyczny schab z morelą to mięsny rarytas na wyjątkowe okazje. freepik.com/user14908974/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczny schab z morelami w delikatnym sosie to danie na wyjątkowe okazje. Można podawać go na urodziny, imieniny lub inne rodzinne uroczystości. Najczęściej schab nadziewany jest suszonymi morelami, choć w sezonie na świeże owoce można zrobić szybką glazurę do pokrycia mięsa. Wypróbuj przepis na soczysty schab z morelami w sosie.

W skrócie

Schab z morelami można podawać na ciepło z purée ziemniaczanym lub sałatką ziemniaczaną albo jeść na zimno jako rodzaj domowej wędliny na kanapki. Z pewnością przypadnie do gustu smakoszom mięs podawanych ze słodkimi, owocowymi dodatkami. W sezonie na morele, czyli w lipcu i sierpniu można upiec schab ze świeżymi owocami. Wypróbujcie przepis na aromatyczne i rozpływające się w ustach mięso wieprzowe.

Schab z morelą – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1,5 g schabu bez kości,
  • 20 g soli,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 15 g suszonych moreli,
  • 5 g tymianku,
  • 5 g granulowanego czosnku,
  • 5 g słodkiej papryki,
  • 5 g oregano,
  • 5 g świeżo mielonego pieprzu,
  • 20 ml oleju lub oliwy z oliwek,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 40 ml soku ze świeżej pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku.

Sos do schabu z morelą:

  • 10 g konfitury morelowej,
  • opcjonalnie: 5 g mąki ziemniaczanej.

Sprawdź także: Soczysty schab pieczony ze śliwką na przystawkę. Poznaj tradycyjny przepis na apetyczne mięso

Jak zrobić schab z morelami?

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe trzeba umyć, w razie potrzeby oczyścić, osuszyć i włożyć do wysokiego pojemnika.
  2. W tym czasie należy zagotować wodę z solą, liśćmi laurowymi, dodać świeży czosnek i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Taką solanką należy zalać schab i wstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej całą noc.
  4. Piekarnik należy nagrzać do 170° Celsjusza z grzaniem góra – dół. Mięso należy wyjąć z solanki i osuszyć papierowym ręcznikiem lub ręcznikiem kuchennym.
  5. Ostrym nożem należy przekłuć środek mięsa i powstały otwór włożyć miękkie morele.
  6. Następnie wszystkie przyprawy, czyli tymianek, słodką paprykę, granulowany czosnek, oregano i świeżo mielony pieprz trzeba wymieszać z oliwą, a następnie powstałą mieszanką należy dokładnie natrzeć mięso.
  7. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z grubym dnem i obsmażenie schabu z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru.
  8. Do szerokiej brytfanki lub naczynia żaroodpornego należy włożyć zarumienione mięso i zalać je bulionem warzywnym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
  9. Schab z morelą trzeba piec przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy.
  10. Pieczony schab z morelami można wyjąć z naczynia żaroodpornego i odstawić na kratkę do wystudzenia mięsa.
  11. Jeżeli chcecie podawać schab na ciepło, to do powstałego sosu zachęcamy dodać łyżkę konfitury morelowej i całość zredukować. Jeśli sos nadal będzie zbyt rzadki, można zaprawić go mąką ziemniaczaną lub dłużej gotować, aby odparował.
  12. W przypadku jedzenia schabu jako wędlina należy wystudzić go na kratce do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie włożyć do lodówki.

Schab z morelami w rękawie

Jeżeli nie dysponujecie naczyniem żaroodpornym, dobrym pomysłem jest wykorzystanie rękawa. W sklepach dostępne są specjalne folie przeznaczone do pieczenia mięsa. W razie ich braku zachęcamy do wykorzystania zwiniętego papieru do pieczenia. Zawinięte końce można zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowany schab wyglądem ma przypominać cukierek.

Domowy schab z morelami i śliwkami

W taki sposób można przyrządzić nie tylko schab z morelami. Świetnie sprawdzają się suszone śliwki, wiśni, a także suszona żurawina. Można także zrobić mieszankę wspomnianych bakalii, tworząc apetyczne nadzienie. Tak przyrządzony pieczony schab będzie idealnym daniem na co dzień i od święta.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.