W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na jedną z moich ulubionych przekąsek. To pyszna sałatka z pieczonych buraków, z serem feta, orzechami i rukolą. Sięgam po nią zawsze, gdy mam ochotę na coś pysznego. Jest wyśmienita na lekką, ale pożywną kolację oraz na śniadanie. Buraki do sałatki możesz upiec samodzielnie, ale jeśli chcesz zaoszczędzić sobie czasu i pracy, kup gotowe, pieczone buraki. Wystarczy dodać kilka składników: fetę, orzechy i rukolę. Do sałatki z pieczonego buraka robię pyszny sos z dodatkiem octu balsamicznego. Całość jest lekko słodka, ale bardzo wyrazista. Polecam!
Sałatka z pieczonego buraka – przepis na pyszną przekąskę
Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie buraka
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
2-3 buraki,
150 g fety,
garść orzechów włoskich,
200 g rukoli,
2 łyżki oliwy,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka miodu,
łyżeczka octu balsamicznego,
sól, pieprz.
Jak zrobić sałatkę z pieczonych buraków?
Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i upiecz do miękkości. Następnie pokrój na plasterki lub w kostkę.
Umyj rukolę, osusz i umieść w salaterce. Dodaj buraki oraz pokruszony ser feta i orzechy.
Przygotuj dressing: w miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Mieszaj aż powstanie gładki sos.
Dressingiem polej sałatkę. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
