Kalafior w niecodziennej odsłonie. Przerób go na kotlety, a nie wyjdziesz z zachwytu. Tak podbijesz podniebienie jaroszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowe kotlety z kalafiora to znakomity patent na przemycenie większej porcji warzyw.
Domowe kotlety z kalafiora to znakomity patent na przemycenie większej porcji warzyw. freepik.com/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące kotlety z kalafiora z patelni to świetne danie dla wegetarian. Polecam je podawać, gdy chcesz urozmaicić codzienne menu, albo gdy chcesz zrobić wrażenie na wegetarianach. Często przygotowuję je w piątki albo podaję w ramach bezmięsnego poniedziałku. Poznaj przepis na pyszne kotlety kalafiorowe dla całej rodziny.

W skrócie

Smakowite kotlety z kalafiora to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a składniki na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu przepisowi przemycisz porcję warzyw nawet niejadkom. Przy tym możesz ją wzbogacić o dodatek rozkruszonego sera feta, startą mozzarellę lub ser cheddar. Każdy z nich doda smaku i nieznacznie zmieni strukturę usmażonego dania.

Kotlety z kalafiora – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 średni kalafior,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 2 jajka,

  • 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych,

  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,

  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 80 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj dokładnie kalafiora, podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut.

  2. Gdy kalafior będzie lekko twardy, odcedź go, przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

  3. Letniego kalafiora rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce do warzyw z dużymi oczkami.

  4. Cebulę posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.

  5. Oba warzywa dodaj do rozkruszonego kalafiora.

  6. Do warzyw wbij jajka, zmielone płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i posiekaną natkę pietruszki.

  7. Dosyp sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj dłońmi.

  8. Z masy formuj kotlety z kalafiora, które zmieszczą się w zagłębieniu dłoni.

  9. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika.

  10. Domowe kotlety z kalafiora smaż z obu stron, aby były złociste, zwarte i chrupiące.

  11. Usmażone kotlety z kalafiora odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  12. Gotowe kotlety kalafiorowe są gotowe do podania.

Dodatki do kotletów z kalafiora

Chrupiące kotlety z kalafiora znakomicie smakują podane z domową mizerią. Przydaje się także do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu. Możesz podawać je kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym, upieczonymi ziemniakami. Polecam zjeść je z surówką z młodej kapusty, a także używać ich jako zamiennik burgerów. W ten sposób zjesz pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny.

Mam nadzieję, że to danie przypadnie ci do gustu i zechcesz je przyrządzić na letni obiad.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni