Rozpływające się w ustach krewetki z czosnkiem na obiad. Idealny przepis na przekąskę na sylwestra. Rozkoszuj się smakiem z odrobiną chili

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Prosty przepis na zdrowe krewetki z czosnkiem i chili to idealna propozycja na odświętny posiłek.
Prosty przepis na zdrowe krewetki z czosnkiem i chili to idealna propozycja na odświętny posiłek. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Aromatyczne krewetki z czosnkiem to zdrowe danie, które podkreśli wyjątkowy charakter odświętnego menu. Można podawać je na domówce w gronie znajomych lub na imprezie sylwestrowej. Smak podkręcam szczyptą płatków suszonego chili i posiekaną świeżą natką pietruszki. Poznaj przepis na krewetki smażone na maśle z czosnkiem i pietruszką.

W skrócie

Maślane krewetki z czosnkiem, chili i natką pietruszki to pyszne danie, które można podawać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje je z makaronem ugotowanym al dente lub z grzankami z czerstwego chleba. Tak przyrządzone krewetki można zawinąć w tortillę lub podać do chipsów kukurydzianych w stylu kuchni meksykańskiej. Zachęcam do przygotowania prostych krewetek z czosnkiem.

Krewetki z czosnkiem – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g oczyszczonych krewetek tygrysich lub królewskich,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 10 g oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 30 ml soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili,
  • 20 g natki pietruszki,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Poznaj przepis na krewetki z grilla:

Jak zrobić krewetki z czosnkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku mrożone i oczyszczone krewetki odstawiam do rozmrożenia. Następnie wrzuca je na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Przez 5 minut zostawiam je nad zlewem, aby woda całkowicie spłynęła.
  2. Krewetki przekładam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i dokładnie osuszam.
  3. Patelnię z grubym dnem nagrzewam z połową klarowanego masła i całym olejem lub oliwą. Podgrzewam na średnim ogniu.
  4. Czosnek obieram i kroję w półplasterki. Świeżą natkę pietruszki drobno siekam.
  5. Na gorącym oleju rozkładam plastry czosnku i wsypuję suszone płatki papryczki chili. Zmniejszam moc palnika i smażę aż do momentu, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć oraz nabierać złotego koloru.
  6. Następnie zwiększam ogień i wrzucam krewetki na tłuszcz. Krewetki z czosnkiem trzeba smażyć szybko i energicznie przez około minutę.
  7. Krewetki z czosnkiem doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  8. Tuż przed podaniem posypuję krewetki posiekaną wcześniej natką pietruszki.

Dodatki do krewetek z czosnkiem

Zamiast natki pietruszki do krewetek na maśle z patelni pasuje posiekana kolendra. Nadaje ona daniu orientalny charakter. W takiej wersji można podawać krewetki z czosnkiem z ugotowanym na sypko ryżem albo do domowych sajgonek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni