W skrócie
Maślane krewetki z czosnkiem, chili i natką pietruszki to pyszne danie, które można podawać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje je z makaronem ugotowanym al dente lub z grzankami z czerstwego chleba. Tak przyrządzone krewetki można zawinąć w tortillę lub podać do chipsów kukurydzianych w stylu kuchni meksykańskiej. Zachęcam do przygotowania prostych krewetek z czosnkiem.
Krewetki z czosnkiem – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g oczyszczonych krewetek tygrysich lub królewskich,
- 6 ząbków czosnku,
- 50 g masła klarowanego,
- 10 g oliwy lub oleju rzepakowego,
- 30 ml soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili,
- 20 g natki pietruszki,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Poznaj przepis na krewetki z grilla:
Jak zrobić krewetki z czosnkiem?
Sposób przygotowania:
- Na początku mrożone i oczyszczone krewetki odstawiam do rozmrożenia. Następnie wrzuca je na sitko i płuczę pod bieżącą wodą. Przez 5 minut zostawiam je nad zlewem, aby woda całkowicie spłynęła.
- Krewetki przekładam na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym i dokładnie osuszam.
- Patelnię z grubym dnem nagrzewam z połową klarowanego masła i całym olejem lub oliwą. Podgrzewam na średnim ogniu.
- Czosnek obieram i kroję w półplasterki. Świeżą natkę pietruszki drobno siekam.
- Na gorącym oleju rozkładam plastry czosnku i wsypuję suszone płatki papryczki chili. Zmniejszam moc palnika i smażę aż do momentu, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć oraz nabierać złotego koloru.
- Następnie zwiększam ogień i wrzucam krewetki na tłuszcz. Krewetki z czosnkiem trzeba smażyć szybko i energicznie przez około minutę.
- Krewetki z czosnkiem doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Tuż przed podaniem posypuję krewetki posiekaną wcześniej natką pietruszki.
Dodatki do krewetek z czosnkiem
Zamiast natki pietruszki do krewetek na maśle z patelni pasuje posiekana kolendra. Nadaje ona daniu orientalny charakter. W takiej wersji można podawać krewetki z czosnkiem z ugotowanym na sypko ryżem albo do domowych sajgonek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?