W skrócie:
W ten prosty sposób połączysz egzotyczne smaki z elegancją i wygodą gotowania na płycie gazowej DYNACOOK. Przy tym zagwarantujesz kulinarne doznania bogate w różnorodne smaki dla całej rodziny. A sam przepis na krewetki z mango i chili jest szybki, prosty i efektowny. Idealny na Walentynki!
Krewetki w sosie mango z chili – przepis na romantyczną kolację
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut + 1-2 godziny rozmrażania.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g krewetek — obranych i oczyszczonych,
1 mango, obrane i pokrojone w kostkę,
1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski,
1 czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę,
2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę lub posiekane,
2 łyżki oleju (wybierz swój ulubiony — eksperci DYNACOOK polecają olej kokosowy),
6 łyżek sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżeczki sosu chili (eksperci DYNACOOK polecają sos sriracha),
sok z 1 limonki,
posiekana kolendra do dekoracji.
Jak zrobić krewetki w sosie mango z chili?
Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy.
Dodaj posiekaną cebulę, a następnie smaż ją na średniej mocy palnika przez 2-3 minuty do zeszklenia.
Następnie dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty.
W kolejnym kroku dodaj krewetki i smaż je, dopóki lekko się zrumienią (jeśli korzystasz z krewetek mrożonych — pamiętaj, aby rozmrozić je 1-2 godziny przed gotowaniem)
Dodaj pokrojone mango, paprykę, sos sojowy, miód, sos chili oraz sok z limonki.
Wymieszaj i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Mam nadzieję, że ten prosty przepis umili ci chwile spędzane w gronie ukochanej osoby nie tylko w walentynki. Polecam podawać to danie z ugotowanym brązowym ryżem lub kromką chleba w postaci grzanki. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
