W skrócie:
Koktajl z krewetek z awokado to świetna propozycja, która łączy w sobie wykwintny smak i elegancki wygląd. Idealnie wpisuje się w klimat sylwestrowej zabawy i karnawałowego szaleństwa. Możesz też podawać go na urodziny, imieniny lub rodzinne uroczystości. Jest lekki, orzeźwiający i doskonały jako przystawka przed głównymi daniami. Ta przystawka w szczególności popularna jest w Stanach Zjednoczonych Ameryki na formalnych bankietach, na których obowiązuje strój wieczorowy. Zachęcam do zrobienia go z niewielkimi krewetkami koktajlowymi, które nadają się na jeden gryz.
Koktajl z krewetek – przepis na lekką przystawkę
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
300 g krewetek (najlepiej gotowanych, obranych z ogonków),
1 duże awokado,
1 czerwona papryka,
1 mała czerwona cebula,
100 g sałaty lodowej lub rukoli,
100 ml majonezu,
50 ml ketchupu,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
szczypta soli i pieprzu.
Jak zrobić koktajl z krewetek?
Sposób przygotowania:
Na początku wcześniej rozmroź krewetki i osusz papierowym ręcznikiem.
W przypadku surowych krewetek – ugotuj je w osolonej wodzie przez 3–4 minuty, aż staną się różowe, a następnie ostudź.
Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w drobną kostkę.
Paprykę i cebulę również pokrój na małe kawałki.
Sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na dnie kieliszków lub szklanek, w których podasz koktajl z krewetek.
W miseczce wymieszaj majonez z ketchupem, sokiem z cytryny i sosem Worcestershire.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną wędzonej papryki.
Na warstwę sałaty wyłóż pokrojone awokado, paprykę i cebulę.
Dodaj porcję krewetek.
Polej wszystkie składniki przyrządzonym sosem koktajlowym.
Udekoruj kieliszki plasterkiem cytryny na brzeg kieliszka. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony, więc przygotuj go na 15 minut przed podaniem i trzymaj w lodówce.
Kulinaria

Do takiej sałatki sprawdzają się także plasterki orzeźwiającego świeżego ogórka. Niech ten przepis zainspiruje cię do sięgnięcia po nieco onieśmielające krewetki w codziennym menu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!