Na imprezę podaj elegancki koktajl z krewetek. Prosta, klasyczna przystawka to prawdziwy rarytas. Zrobisz go w 20 minut

Anna Daniluk
Koktajl możesz udekorować także krewetkami usmażonymi w panierce.
Koktajl możesz udekorować także krewetkami usmażonymi w panierce. KamranAydinov/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co przygotować na sylwestra, karnawał lub na inne wyjątkowe okazje? Wybierz koktajl z krewetek. Klasyczną i efektowną przystawkę, która zawsze robi wrażenie. Ten przepis jest prosty, szybki w przygotowaniu, a jednocześnie elegancki. Dowiedz się, jak przygotować ten przysmak w domowym zaciszu.

W skrócie:

Koktajl z krewetek z awokado to świetna propozycja, która łączy w sobie wykwintny smak i elegancki wygląd. Idealnie wpisuje się w klimat sylwestrowej zabawy i karnawałowego szaleństwa. Możesz też podawać go na urodziny, imieniny lub rodzinne uroczystości. Jest lekki, orzeźwiający i doskonały jako przystawka przed głównymi daniami. Ta przystawka w szczególności popularna jest w Stanach Zjednoczonych Ameryki na formalnych bankietach, na których obowiązuje strój wieczorowy.  Zachęcam do zrobienia go z niewielkimi krewetkami koktajlowymi, które nadają się na jeden gryz.

Koktajl z krewetek – przepis na lekką przystawkę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g krewetek (najlepiej gotowanych, obranych z ogonków),

  • 1 duże awokado,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 100 g sałaty lodowej lub rukoli,

  • 100 ml majonezu,

  • 50 ml ketchupu,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,

  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić koktajl z krewetek?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku wcześniej rozmroź krewetki i osusz papierowym ręcznikiem.

  2. W przypadku surowych krewetek – ugotuj je w osolonej wodzie przez 3–4 minuty, aż staną się różowe, a następnie ostudź.

  3. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w drobną kostkę.

  4. Paprykę i cebulę również pokrój na małe kawałki.

  5. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i ułóż na dnie kieliszków lub szklanek, w których podasz koktajl z krewetek.

  6. W miseczce wymieszaj majonez z ketchupem, sokiem z cytryny i sosem Worcestershire.

  7. Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną wędzonej papryki.

  8. Na warstwę sałaty wyłóż pokrojone awokado, paprykę i cebulę.

  9. Dodaj porcję krewetek.

  10. Polej wszystkie składniki przyrządzonym sosem koktajlowym.

  11. Udekoruj kieliszki plasterkiem cytryny na brzeg kieliszka. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony, więc przygotuj go na 15 minut przed podaniem i trzymaj w lodówce.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Do takiej sałatki sprawdzają się także plasterki orzeźwiającego świeżego ogórka. Niech ten przepis zainspiruje cię do sięgnięcia po nieco onieśmielające krewetki w codziennym menu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni