W skrócie:
Zrobienie jajecznicy z pomidorami może wydawać się niemal nieosiągalne, jeśli lubicie puszystą strukturę dania, bez oddzielającej się wody i nasiąkania od pomidorów. Aby danie było apetyczne i lekkie najlepiej podsmażyć pomidory z cebulą na drugiej patelni, a jajecznicę w małym rondelku. Szefowa kuchni Samin Nosrat we wspomnianej już książce powołuje się na radę Alice B. Toklas, amerykańskiej pisarki, która dotyczy dodawania soku z cytryny do jajek i ich solenia. Następnie smaży się je w małym garnku na małej mocy palnika z dodatkiem masła wrzucanego podczas mieszania jajek. Aby jajecznica była puszysta jak chmurka, polecam solić ją na końcu, aby woda nie oddzielała się, tworząc nieestetyczne grudki. Poznaj przepis na apetyczną jajecznicę z pomidorami i cebulą.
Jajecznica z pomidorami i cebulą – prosty przepis na lekkie śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
4 jajka,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżka wody,
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
szczypta soli,
5 łyżek masła.
Dodatki:
1 pomidor,
1/2 cebuli,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka bazylii i tymianku.
Jak zrobić jajka z pomidorami i cebulą?
Sposób przygotowania:
Na początku możesz naciąć skórkę pomidora na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Następnie pomidora i cebulę pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywa.
Dopraw suszonymi ziołami.
Smaż przez kilka minut, aż pomidory odparują nadmiar wody.
Jajka rozbij do miski, dodaj łyżkę wody, sok z cytryny i świeżo zmielony czarny pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Do małego rondla dodaj łyżkę masła i podgrzeją na małej mocy palnika, aż się rozpuści.
Następnie wlej masę jajeczną i przy pomocy drewnianej łyżki mieszaj od dna.
W trakcie mieszania dodawaj łyżkę masła, dodawaj kolejną, gdy będzie całkowicie rozpuszczona.
Cały czas mieszaj, aż jajecznica będzie puszysta.
Gdy zacznie wyraźnie, gęstnieć wyłącz palnik i mieszaj. Jajecznica dojdzie do właściwej konsystencji pod wpływem temperatury utrzymanej w gorącym garnku.
W tym momencie możesz dorzucić podsmażone pomidory z cebulą.
Jajecznicę z pomidorami i cebulą posól do smaku tuż przed podaniem.
Sposób podania jajecznicy z pomidorami i cebulą
Domową jajecznicę możesz podać w klasyczny sposób z grzankami posmarowanymi masłem lub kromką świeżego chleba. Możesz także zrobić jajecznicę bez dodatków i podać ją z prostą sałatką z pomidorów, cebuli i koperku. Podana w ten sposób zachowa swoją konsystencję, a pomidory zostaną jędrne, a cebula chrupiąca.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!