Rozmieszaj jajka i dopraw sokiem z cytryny. Taka jajecznica z pomidorami i cebulą będzie lekka jak chmurka. Każdy poprosi o dokładkę

Anna Daniluk
Domowa jajecznica może być podana z podsmażonymi pomidorami z cebulą lub z sałatką z pomidorów i cebuli.
Domowa jajecznica może być podana z podsmażonymi pomidorami z cebulą lub z sałatką z pomidorów i cebuli. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Na śniadanie lub lekką kolację zazwyczaj wybieram delikatną jajecznicę. Jednak nie robię jej ze śmietaną czy mlekiem, a z kilkoma kroplami soku z cytryny. Patent poznałam w książce „Salt, Fat, Acid, Heat” Samin Nosrat. Sok z cytryny pomaga osiągnąć kremową strukturę jajecznicy. Poznaj przepis na kremową jajecznicę z pomidorami i cebulą.

W skrócie:

Zrobienie jajecznicy z pomidorami może wydawać się niemal nieosiągalne, jeśli lubicie puszystą strukturę dania, bez oddzielającej się wody i nasiąkania od pomidorów. Aby danie było apetyczne i lekkie najlepiej podsmażyć pomidory z cebulą na drugiej patelni, a jajecznicę w małym rondelku. Szefowa kuchni Samin Nosrat we wspomnianej już książce powołuje się na radę Alice B. Toklas, amerykańskiej pisarki, która dotyczy dodawania soku z cytryny do jajek i ich solenia. Następnie smaży się je w małym garnku na małej mocy palnika z dodatkiem masła wrzucanego podczas mieszania jajek. Aby jajecznica była puszysta jak chmurka, polecam solić ją na końcu, aby woda nie oddzielała się, tworząc nieestetyczne grudki. Poznaj przepis na apetyczną jajecznicę z pomidorami i cebulą.

Jajecznica z pomidorami i cebulą – prosty przepis na lekkie śniadanie

Liczba porcji: dla 2 osób.

Czas przygotowania: 10 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,

  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny,

  • 1 łyżka wody,

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,

  • szczypta soli,

  • 5 łyżek masła.

Dodatki:

  • 1 pomidor,

  • 1/2 cebuli,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżeczka bazylii i tymianku.

Jak zrobić jajka z pomidorami i cebulą?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku możesz naciąć skórkę pomidora na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.

  2. Następnie pomidora i cebulę pokrój w kostkę.

  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywa.

  4. Dopraw suszonymi ziołami.

  5. Smaż przez kilka minut, aż pomidory odparują nadmiar wody.

  6. Jajka rozbij do miski, dodaj łyżkę wody, sok z cytryny i świeżo zmielony czarny pieprz.

  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

  8. Do małego rondla dodaj łyżkę masła i podgrzeją na małej mocy palnika, aż się rozpuści.

  9. Następnie wlej masę jajeczną i przy pomocy drewnianej łyżki mieszaj od dna.

  10. W trakcie mieszania dodawaj łyżkę masła, dodawaj kolejną, gdy będzie całkowicie rozpuszczona.

  11. Cały czas mieszaj, aż jajecznica będzie puszysta.

  12. Gdy zacznie wyraźnie, gęstnieć wyłącz palnik i mieszaj. Jajecznica dojdzie do właściwej konsystencji pod wpływem temperatury utrzymanej w gorącym garnku.

  13. W tym momencie możesz dorzucić podsmażone pomidory z cebulą.

  14. Jajecznicę z pomidorami i cebulą posól do smaku tuż przed podaniem.

Sposób podania jajecznicy z pomidorami i cebulą

Domową jajecznicę możesz podać w klasyczny sposób z grzankami posmarowanymi masłem lub kromką świeżego chleba. Możesz także zrobić jajecznicę bez dodatków i podać ją z prostą sałatką z pomidorów, cebuli i koperku. Podana w ten sposób zachowa swoją konsystencję, a pomidory zostaną jędrne, a cebula chrupiąca.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni