W skrócie:
Tomasz Jakubiak urodził się 21 czerwca w 1983 roku w Chorzowie. Był zawodowym kucharzem. Pierwszą restauracją, w której pracował była restauracji Winnica w Zielonej Górze. W 2007 roku razem z Grzegorzem Łapanowskim zaczął prowadzić sekcje kulinarne w programie śniadaniowym „Dzień Dobry TVN”. W 2010 roku doświadczenia zebrane na planie zaowocowały i wygrał casting do nowo powstającego programu KUCHNIA +. Od tego czasu można było śledzić jego poczynania między inymi w takich programach jak:
„Jakubiak lokalnie”,
„Jakubiak rodzinnie”,
„Jakubiak z miłości do lokalności”,
czy podróżniczo-kulinarne np.: „Jakubiak rozgryza Polskę”.
Jego program „Sztuka mięsa” pojawiał się też na antenie stacji FOOD NETWORK. Ponadto prężnie udzielał się jako autor książek kulinarnych, a publikacja „Ugotuj mi tato” sprzedawana była jako cegiełka na jego leczenie. Jako ekspert wypowiadał się w podcastach, programach radiowych i dla portali internetowych. W 2024 roku dołączył do nowego programu stacji TVN i stał się jurorem w programie „MasterChef. Nastolatki”.
Tomasz Jakubiak działał charytatywnie
Osobowość Tomasza Jakubiaka przyciągała ludzi. Wielu przyjaciół wspominało go z czułością jako dobrego przyjaciela, zawsze uśmiechniętego i w którego towarzystwie zawsze dobrze się czuli. Chętnie udzielał się w projektach charytatywnych i stworzył projekt Kucharze Pomagają. W trakcie wielu wydarzeń wraz z kucharzami zbierali pieniądze na cele dobroczynne.
Tomasz Jakubiak przez lata inspirował do gotowania z sercem. Jego ostatni przepis -którym podzielił się na swoim kanale na Youtube 25 września 2024 roku - to prosta, ale pełna smaku kartoflanka – to kulinarne pożegnanie, które zostanie z nami na długo. Poznaj danie, którym podzielił się z widzami, zostawiając po sobie nie tylko smak, ale i wspomnienie pasji do gotowania.
Tomasz Jakubiak — ostatni przepis na kartoflankę
Składniki:
Wywar:
1 pęczek włoszczyzny,
1 nóżka wieprzowa,
1 główka czosnku,
kilka liści laurowych,
kilka kulek ziela angielskiego,
kilka gałązek rozmarynu,
3 łyżki sosu sojowego,
3-4 litry wody.
Dodatki:
1 kg ziemniaków,
1 łyżeczka startego imbiru,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka kminku rzymskiego,
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól do smaku,
świeżo mielony pieprz,
1 szklanka śmietany kremówki.
Jak zrobić kartoflankę Tomasza Jakubiaka?
Sposób przygotowania:
Składniki na wywar umieścił w garnku i gotował przez 3-4 godziny.
Obrane ziemniaki pokroił w jak najdrobniejsze kawałki, aby się szybko ugotowały. Kucharz radził wybierać ziemniak o jak największej ilości skrobi ziemniaczanej, która nadaje wyjątkowy smak.
Następnie wyjął z wywaru świńską nogę i dorzucił wcześniej pokrojone ziemniaki.
Dorzucił też marchewkę i seler wcześniej gotowane w bulionie. Czosnek drobno posiekał, aby oddał najwięcej aromatu.
Następnie przyprawiał kminem rzymskim, gałką muszkatołową i nasiona kopru włoskiego.
Tomasz Jakubiak pod koniec gotowania doprawił kartoflankę solą i świeżo mielonym pieprzem.
Jego autorskim pomysłem było dodanie odrobinę posiekanego korzenia imbiru.
Następnie gotował kartoflankę przez 15 minut, aby ugotować ziemniaki. W tym czasie obrał świńską nogę, aby dodać do zupy.
Kartoflankę zblendował na zupę krem i zabielił śmietanką. Do dania dodał kiszkę wypełnioną niepaloną kaszą gryczaną i surowych ziemniaków.
Niedługo po publikacji — 28 września 2024 roku — podzielił się z obserwatorami w mediach społecznościowych, że zmiana jego wyglądu wiążę się z bardzo rzadkim i trudnym do wyleczenia nowotworem.
Tomasz Jakubiak chorował na raka jelita, dwunastnicy z przerzutami do kości. Zmarł 30 kwietnia 2025 w Atenach. Pogrzeb popularnego kucharza odbędzie się 13 maja 2025 roku o godzinie 13:30 w kościele pw. Św. Ignacego w Warszawie. Po mszy zostanie odprowadzony na Cmentarz Komunalny Północny w Warszawie. Ostatnią prośbą wyrażoną przez rodzinę jest nieskładanie kondolencji. Zgodnie z wolą Tomka obowiązują jasne lub kolorowe stroje.
Źródło:
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
