Tomasz Jakubiak fascynował się dobrym jedzeniem. Jego entuzjazm zachęcał do gotowania. Oto ostatni przepis, którym podzielił się z widzami

Anna Daniluk
Tomasz Jakubiak podczas warsztatów kulinarnych w Przytoku w 26 czerwca 2020 roku.
Tomasz Jakubiak podczas warsztatów kulinarnych w Przytoku w 26 czerwca 2020 roku. Mariusz Kapala/Gazeta Lubuska/Polska Press Grupa
Był kucharzem, osobowością telewizyjną i twórcą programów kulinarnych. Przez lata zgromadził grono fanów swoich przepisów i sposobu opowiadania o jedzeniu. Pogrzeb Tomasza Jakubiaka, który zmarł 30 kwietnia, po zmaganiu się z trudną do leczenia chorobą nowotworową, odbędzie się 13 maja. Przyjrzałam się jego drodze zawodowej i ostatniemu przepisowi, którym podzielił się na swoim kanale na Youtube 25 września 2024 roku.

W skrócie:

Tomasz Jakubiak urodził się 21 czerwca w 1983 roku w Chorzowie. Był zawodowym kucharzem. Pierwszą restauracją, w której pracował była restauracji Winnica w Zielonej Górze. W 2007 roku razem z Grzegorzem Łapanowskim zaczął prowadzić sekcje kulinarne w programie śniadaniowym „Dzień Dobry TVN”. W 2010 roku doświadczenia zebrane na planie zaowocowały i wygrał casting do nowo powstającego programu KUCHNIA +. Od tego czasu można było śledzić jego poczynania między inymi w takich programach jak:

  • „Jakubiak lokalnie”,

  • „Jakubiak rodzinnie”,

  • „Jakubiak z miłości do lokalności”,

  • czy podróżniczo-kulinarne np.: „Jakubiak rozgryza Polskę”.

Jego program „Sztuka mięsa” pojawiał się też na antenie stacji FOOD NETWORK. Ponadto prężnie udzielał się jako autor książek kulinarnych, a publikacja „Ugotuj mi tato” sprzedawana była jako cegiełka na jego leczenie. Jako ekspert wypowiadał się w podcastach, programach radiowych i dla portali internetowych.  W 2024 roku dołączył do nowego programu stacji TVN i stał się jurorem w programie „MasterChef. Nastolatki”.

Tomasz Jakubiak działał charytatywnie

Osobowość Tomasza Jakubiaka przyciągała ludzi. Wielu przyjaciół wspominało go z czułością jako dobrego przyjaciela, zawsze uśmiechniętego i w którego towarzystwie zawsze dobrze się czuli. Chętnie udzielał się w projektach charytatywnych i stworzył projekt Kucharze Pomagają. W trakcie wielu wydarzeń wraz z kucharzami zbierali pieniądze na cele dobroczynne.

Tomasz Jakubiak przez lata inspirował do gotowania z sercem. Jego ostatni przepis -którym podzielił się na swoim kanale na Youtube 25 września 2024 roku - to prosta, ale pełna smaku kartoflanka – to kulinarne pożegnanie, które zostanie z nami na długo. Poznaj danie, którym podzielił się z widzami, zostawiając po sobie nie tylko smak, ale i wspomnienie pasji do gotowania.

Tomasz Jakubiak — ostatni przepis na kartoflankę

Składniki:

Wywar:

  • 1 pęczek włoszczyzny,

  • 1 nóżka wieprzowa,

  • 1 główka czosnku,

  • kilka liści laurowych,

  • kilka kulek ziela angielskiego,

  • kilka gałązek rozmarynu,

  • 3 łyżki sosu sojowego,

  • 3-4 litry wody.

Dodatki:

  • 1 kg ziemniaków,

  • 1 łyżeczka startego imbiru,

  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka kminku rzymskiego,

  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • sól do smaku,

  • świeżo mielony pieprz,

  • 1 szklanka śmietany kremówki.

Jak zrobić kartoflankę Tomasza Jakubiaka?

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na wywar umieścił w garnku i gotował przez 3-4 godziny.

  2. Obrane ziemniaki pokroił w jak najdrobniejsze kawałki, aby się szybko ugotowały. Kucharz radził wybierać ziemniak o jak największej ilości skrobi ziemniaczanej, która nadaje wyjątkowy smak.

  3. Następnie wyjął z wywaru świńską nogę i dorzucił wcześniej pokrojone ziemniaki.

  4. Dorzucił też marchewkę i seler wcześniej gotowane w bulionie. Czosnek drobno posiekał, aby oddał najwięcej aromatu.

  5. Następnie przyprawiał kminem rzymskim, gałką muszkatołową i nasiona kopru włoskiego.

  6. Tomasz Jakubiak pod koniec gotowania doprawił kartoflankę solą i świeżo mielonym pieprzem.

  7. Jego autorskim pomysłem było dodanie odrobinę posiekanego korzenia imbiru.

  8. Następnie gotował kartoflankę przez 15 minut, aby ugotować ziemniaki. W tym czasie obrał świńską nogę, aby dodać do zupy.

  9. Kartoflankę zblendował na zupę krem i zabielił śmietanką. Do dania dodał kiszkę wypełnioną niepaloną kaszą gryczaną i surowych ziemniaków.

Niedługo po publikacji — 28 września 2024 roku — podzielił się z obserwatorami w mediach społecznościowych, że zmiana jego wyglądu wiążę się z bardzo rzadkim i trudnym do wyleczenia nowotworem.

Tomasz Jakubiak chorował na raka jelita, dwunastnicy z przerzutami do kości. Zmarł 30 kwietnia 2025 w Atenach. Pogrzeb popularnego kucharza odbędzie się 13 maja 2025 roku o godzinie 13:30 w kościele pw. Św. Ignacego w Warszawie. Po mszy zostanie odprowadzony na Cmentarz Komunalny Północny w Warszawie. Ostatnią prośbą wyrażoną przez rodzinę jest nieskładanie kondolencji. Zgodnie z wolą Tomka obowiązują jasne lub kolorowe stroje.

Źródło:

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni