Retro ciasto z ananasem. Dawny hit powraca w pysznej odsłonie. Przepis na szybkie i proste odwrócone ciasto z ananasem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto z ananasem wciąż zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Sprawdź! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto z ananasem wciąż zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Sprawdź! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Odwrócone ciasto z ananasem to pyszny wypiek, który był popularny m.in. w latach 90. Zdecydowanie warto go przypomnieć, ponieważ jest bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Ucierane ciasto jest puszyste, wilgotne i idealnie słodkie. Dzięki sprytnej metodzie pieczenia, wierzch wypieku ozdobiony jest plastrami delikatnie skarmelizowanego ananasa. Smakuje obłędnie. Wypróbuj sprawdzony przepis na szybkie ciasto z ananasem.

W skrócie:

Ananasowe ciasto — sprawdzony przepis

Odwrócone ciasto ananasowe to amerykański klasyk, który również u nas cieszył się dużą popularnością. Często wzbogacano je np. wiśniami kandyzowanymi lub owocami z syropu. Cały trik polega na tym, by ułożyć owoce na spodzie, a po upieczeniu odwrócić je do góry nogami. To bardzo proste. Polecam sprawdzony przepis na taki wypiek. Ciasto jest delikatne, puszyste i wilgotne. Ananas delikatnie przypiecze się z masłem i cukrem, nabierając przyjemnego karmelowego smaku.

Przepis na ciasto z ananasem

czas przygotowania: ok. 25 minut + 35 minut pieczenia
porcja na: klasyczną tortownicę
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 250 g miękkiej margaryny lub masła + 50 g zimnego masła do posypania owoców,
  • 3 duże jajka,
  • 100 g cukru + 3 łyżki do posypania owoców,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 plastrów ananasa świeżego lub z puszki.

Jak zrobić odwrócone ciasto z ananasem?

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Na spodzie blaszki połóż plastry ananasów, posyp je zimnym masłem startym na tarce oraz cukrem.
  4. W misce utrzyj miękkie masło lub margarynę z cukrem.
  5. Dodawaj po jednym jajku i miksuj.
  6. Na koniec wsyp obie mąki i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto — powinno być dość gęste.
  7. Przełóż ciasto na ułożone w blaszce ananasy.
  8. Piecz ciasto ok. 35 minut.
  9. Gotowe, upieczone ciasto odwróć, tak by ananasy znalazły się na wierzchu. Smacznego!
Ciasto z ananasem wciąż zachwyca smakiem i prostotą wykonania. Sprawdź! Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Retro ciasto z ananasem. Dawny hit powraca w pysznej odsłoni...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni