Pyszna sałatka z kaszą bulgur. Odkryj przepis na lekkie danie z kuchni tureckiej. Idealna sałatka kisir na lunch

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Sałatka z kaszą bulgur to znakomita lekka przekąska na lunch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sałatki kisir.
Sałatka z kaszą bulgur to znakomita lekka przekąska na lunch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sałatki kisir. Anna Daniluk
Kisir to sałatka na bazie kaszy bulgur. Danie pochodzi z regionu Hatay w Turcji. Do tego dania dodaje się hojną porcję świeżych ziół np.: natkę pietruszki, koperek i listki mięty. Ponadto dodawane są dojrzałe pomidory, papryka i ekstrakt z owocu granatu. Zobacz przepis na sycącą sałatkę na bazie kaszy bulgur.

W skrócie

Sałatka kisir przygotowywana jest z bardzo drobnej kaszy bulgur, która tak jak kuskus nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą. Gdy kasza napęcznieje we wrzątku, wtedy można dodawać charakterystyczne składniki kuchni tureckiej. W szczególności suszoną paprykę (pul biber), aromatyczny kumin, ekstrakt z owocu granatu oraz pastę z papryki. Tureckie składniki można znaleźć w sklepach oferujących składniki kuchni świata albo w licznych sklepach internetowych wyspecjalizowanych w tego typu żywności. Zobacz przepis na sałatkę z kaszy bulgur.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć składniki sałatki z kaszą bulgur

Kisir – przepis na turecką sałatkę z kaszy bulgur

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 450 g drobnej kaszy bulgur,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 600 ml gorącej wody,
  • 1 starta średniej wielkości cebula,
  • 1 łyżeczka suszonej papryki (pul biber),
  • 1/ 2 łyżeczki kminu (opcjonalnie),
  • 1 łyżka koncentratu z papryki,
  • 7-8 sztuk drobno pokrojonej dymki,
  • 1/ 2 pęczka drobno pokrojonej natki pietruszki,
  • 1/ 2 pęczka drobno pokrojonego koperku,
  • 3 drobno pokrojone średniej wielkości pomidory,
  • 4-5 drobno pokrojone cienkie zielone papryki (lub 1 duża papryka),
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sok z 2 cytryn,
  • 50 ml ekstraktu z granatu,
  • 1 sałata rzymska – podzielona na liście i umyta.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki sałatki z kaszą bulgur

Jak zrobić turecką sałatkę z kaszy bulgur?

Przygotowanie:

  1. Wsypać kaszę i sól do naczynia, następnie zalać 600 ml gorącej wody, zamieszać i przykryć. Odczekać 15 minut.
  2. Jak kasza wchłonie wodę dodać startą cebulę, suszoną paprykę, kmin i koncentrat z papryki. Delikatnie ugnieść.
  3. Dodać dymkę, natkę pietruszki, koperek, pomidory i paprykę. Następnie dolać oliwę z oliwek, ekstrakt z owocu granatu oraz sok z cytryny i wymieszać.
  4. Podawać na umytych liściach sałaty rzymskiej lub ugotowanych liściach kapusty.

Dodatki do sałatki z kaszą bulgur

W przepisie na sałatkę kisir poza natką pietruszki i posiekanym koperkiem można dodawać liście świeżej mięty. W okresie zimowym, gdy nie ma świeżych pomidorów i papryki do sałatki dodaje się więcej koncentratu z papryki i pomidorów. Danie można także podawać na liściach winogron.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości Ambasady Turcji w Polsce w ramach Tygodnia Kuchni Tureckiej organizowanego przez Ministerstwo Kultury i Turystyki Turcji.

Sałatka z kaszą bulgur to znakomita lekka przekąska na lunch. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć składniki sałatki kisir.

Pyszna sałatka z kaszą bulgur. Odkryj przepis na lekkie dani...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni