Pszenica na kutię nie jest trudna do zrobienia. Sprawdź prosty przepis na ugotowanie ziaren. Tak przygotowywały ją nasze babcie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pszenica na tradycyjną kutię powinna być wyłuskana i namoczona przed gotowaniem.
Pszenica na tradycyjną kutię powinna być wyłuskana i namoczona przed gotowaniem. 123rf.com/ekramar/zdjęcie ilustracyjne
Pszenica to jeden z tradycyjnych składników potrzebnych do zrobienia wigilijnej kutii. Ziarna mieszane są z migdałami, makiem i miodem tworząc niezwykle słodki i aromatyczny deser. Kutia smakuje wybornie, gdy uzupełnimy ją posiekanymi orzechami, suszonymi owocami i skórką pomarańczy. Podpowiadamy przepis na wyborną pszenicę do kutii.

W skrócie

Pszenica na kutię dostępna jest w sklepach spożywczych w dwóch wersjach. Najczęściej jest to ziarno pszenicy łuskane lub ze skórką. Niedawno pojawiły się też pszenice ekspandowane, czyli poddawane działaniu wysokiego ciśnienia i temperatury, aby zwiększyły swoją objętość. Takie ziarna są lekkie i chrupiące. Aby zrobić tradycyjną kutię, odradzam sięganie po pszenicę ekspandowaną. Zmieni to smak i wygląd klasycznego deseru na Wigilię. Kupno pszenicy łuskanej przyspieszy przygotowanie kutii, gdyż nie trzeba będzie jej moczyć ani obierać. Pszenica ze skórką wymaga wcześniejszej obróbki.

Obieranie pszenicy na kutię

Pszenicę ze skórką należy namoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie obrać. Można pszenicę zalać także wrzątkiem i odstawić na całą noc. Dzięki temu ziarna będą łatwiejsze do strawienia. Namoczone ziarna pszenicy można przełożyć do woreczka strunowego lub ręcznika kuchennego i dokładnie zawinąć. Następnie należy ułożyć je na blacie i uderzać wałkiem kuchennym lub tłuczkiem do ziemniaków. Po kilku minutach ziarna powinny łatwo oddzielić się od łusek.

Ile gotuje się pszenicę na kutię?

Przygotowaną pszenicę na kutię należy przepłukać i wrzucić do garnka. Następnie trzeba zalać ją taką ilością wrzątku, aby przykryła całą zawartość garnka. Pszenicę należy gotować przez około 3 godziny na małym ogniu, aż będzie całkowicie miękka i sprężysta. Wyjątkowo twarde ziarna pszenicy można gotować nawet dwa razy, zmieniając wodę, aby była całkowicie miękka.

Najlepszą proporcją ugotowania pszenicy na kutię będzie:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy bez skórki,
  • 3 szklanki wody,
  • szczypta soli do smaku.

Zamienniki pszenicy na kutię

Poza pszenicą kutię można przygotować także z innych ziaren. Niektóre gospodynie domowe robią kutię na bazie białego ryżu, niepalonej kaszy gryczanej, a nawet kaszy pęczak. Pozostałe składniki pozostają niezmienione, nadając deserowi odświętnego charakteru.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

B
Buraś
W Polsce są też inne narodowości i tzw. kutia nie należy do dań szczegolnie z nimi związanych. Kojarzy się ze "wschodem" a z tamtąd zlo idzie, np. zboże techniczne, zboże zchemikalizowane. Smacznego pismaku.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni