W skrócie
Pszenica na kutię dostępna jest w sklepach spożywczych w dwóch wersjach. Najczęściej jest to ziarno pszenicy łuskane lub ze skórką. Niedawno pojawiły się też pszenice ekspandowane, czyli poddawane działaniu wysokiego ciśnienia i temperatury, aby zwiększyły swoją objętość. Takie ziarna są lekkie i chrupiące. Aby zrobić tradycyjną kutię, odradzam sięganie po pszenicę ekspandowaną. Zmieni to smak i wygląd klasycznego deseru na Wigilię. Kupno pszenicy łuskanej przyspieszy przygotowanie kutii, gdyż nie trzeba będzie jej moczyć ani obierać. Pszenica ze skórką wymaga wcześniejszej obróbki.
Obieranie pszenicy na kutię
Pszenicę ze skórką należy namoczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, a następnie obrać. Można pszenicę zalać także wrzątkiem i odstawić na całą noc. Dzięki temu ziarna będą łatwiejsze do strawienia. Namoczone ziarna pszenicy można przełożyć do woreczka strunowego lub ręcznika kuchennego i dokładnie zawinąć. Następnie należy ułożyć je na blacie i uderzać wałkiem kuchennym lub tłuczkiem do ziemniaków. Po kilku minutach ziarna powinny łatwo oddzielić się od łusek.
Ile gotuje się pszenicę na kutię?
Przygotowaną pszenicę na kutię należy przepłukać i wrzucić do garnka. Następnie trzeba zalać ją taką ilością wrzątku, aby przykryła całą zawartość garnka. Pszenicę należy gotować przez około 3 godziny na małym ogniu, aż będzie całkowicie miękka i sprężysta. Wyjątkowo twarde ziarna pszenicy można gotować nawet dwa razy, zmieniając wodę, aby była całkowicie miękka.
Najlepszą proporcją ugotowania pszenicy na kutię będzie:
- 1 szklanka ziaren pszenicy bez skórki,
- 3 szklanki wody,
- szczypta soli do smaku.
Zamienniki pszenicy na kutię
Poza pszenicą kutię można przygotować także z innych ziaren. Niektóre gospodynie domowe robią kutię na bazie białego ryżu, niepalonej kaszy gryczanej, a nawet kaszy pęczak. Pozostałe składniki pozostają niezmienione, nadając deserowi odświętnego charakteru.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?