W skrócie:
Zapiekanka to danie, które można szybko i łatwo przygotować, wykorzystując niemal wszystko co mamy w lodówce. Proponuję zrobić zapiekankę z makaronem, szynką, porem i żółtym serem. To proste połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. Możesz podać ją na ciepło, samą lub z porcją ulubionej surówki, np. z kapusty pekińskiej. Przygotowując zapiekankę, warto wykorzystać makaron, który został nam z poprzedniego dnia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować makaron specjalnie do zrobienia tego dania. Pamiętaj, tylko by go nie rozgotować, najlepszy jest lekko twardy, tzw. al dente.
Przepis na zapiekankę makaronową z szynką
czas przygotowania: 15 minut + pieczenie 30 minut
porcja: dla 4 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 300 g makaronu ugotowanego ( np. penne),
- 250 g szynki z kurczaka,
- 1 por,
- 1 jajko,
- 200 g śmietany 18%,
- 100 g sera żółtego (np. gouda),
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- opcjonalnie natka pietruszki do posypania.
Zobacz także: Zapiekanka gyros to hit. Przepis na danie, które posmakuje każdemu. Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i ryżem
Jak zrobić zapiekankę makaronową z szynką?
- Włącz piekarnik na 170 stopni.
- Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Szynkę pokrój w kostkę, pora posiekaj.
- Zrób sos: w miseczce wymieszaj jajko ze śmietaną i przyprawami.
- Ser zetrzyj na tarce.
- Posyp makaron szynką i porem, zalej sosem i posyp serem.
- Piecz ok. 30 minut.
- Przed podaniem możesz posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: