Upiekłam zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami z przepisu koleżanki. Tym przysmakiem rozgrzejesz największych zmarzluchów

Anna Daniluk
Domową zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami możesz podać z sałatką z kapusty pekińskiej.
Domową zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami możesz podać z sałatką z kapusty pekińskiej. freepik.com/chandlervid85/zdjęcie ilustracyjne
Sycąca zapiekanka ziemniaczana to wszechstronne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów. Robię ją z kurczakiem i pieczarkami z przepisu mojej koleżanki Joli. Wystarczy połączyć ziemniaki, delikatnego kurczaka i pieczarki, aby cieszyć się daniem dla całej rodziny. Robię ją na codzienne obiady, a także od święta. Temu daniu trudno się oprzeć!

W skrócie:

Pyszna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami to danie, które łączy łatwo dostępne składniki i tworzy treściwe danie. To wyborne danie na jesień. Z pewnością działa kojąco na zziębniętych domowników wracających z jesiennego spaceru. Trudno też przejść obojętnie obok śmietankowo-serowego sosu, w którym zanurzone są plastry ziemniaków z podsmażonym kurczakiem i rumianymi grzybami. Poznaj przepis na idealny comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami – przepis na rodzinny obiad

Liczba porcji: dla 4-8 osób.

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,

  • 500 g filetów z kurczaka,

  • 300 g pieczarek,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 200 ml śmietany 18 procent lub 30 procent,

  • 150 g sera żółtego np. gouda,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 1/2 łyżeczki soli,

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,

  • 30 g posiekanej natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki (około 2-3 mm grubości). Aby zapiekanka była równomiernie upieczona, możesz je lekko podgotować przez około 5 minut w osolonej wodzie.

  2. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i odstaw do wystygnięcia.

  3. Następnie filety z kurczaka umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  4. Pieczarki dokładnie umyj, oczyść z ziemi, obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.

  5. Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

  6. Na szerokiej patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.

  7. Po chwili dodaj pokrojonego na porcję kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie lekko rumiane.

  8. Do podsmażonego kurczaka dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, aż pieczarki zmniejszą objętość i zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  9. W tym czasie przygotuj sos śmietankowo-serowy. W misce wymieszaj śmietanę z odrobiną soli, pieprzu oraz startą gałką muszkatołową.

  10. Weź naczynie żaroodporne, wysmaruj ją masłem i ułóż pierwszą warstwę z połowy ziemniaków. Na nią wyłóż połowę przygotowanego kurczaka z pieczarkami, a następnie polej częścią sosu śmietanowego. Następnie ułóż kolejną warstwę.

  11. Wierzch zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem posyp startym serem żółtym, który po upieczeniu utworzy rumianą chrupiącą skorupkę.

  12. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Wstaw formę z zapiekanką do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ser się zarumieni, ale nie spali.

  13. Nakłuj delikatnie widelcem ziemniaki, aby sprawdzić, czy są już miękkie. Jeśli są lekko twarde, a wierzch rumiany, to przykryj zapiekankę folią aluminiową błyszczącą powierzchnią na zewnątrz. Dopiekaj zapiekankę jeszcze 10 minut.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Gotową zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jan
Błąd pojawił się już w samym nagłówku artykułu. Czyta to ktoś przed publikacją?
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni