Prosta i pyszna sałatka z cukinii na zimę. Wypróbuj sprawdzony przepis na domowe przetwory z cukinii. Kluczem smaku jest wyrazista zalewa

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Polecam sprawdzony przepis na sałatkę z cukinii na zimę. Ma ona pyszny smak, jest wyrazista i w sam raz chrupiąca. Gwarantuję, że się przy niej nie napracujesz. Całość przygotowuje się bardzo prosto – wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przełożyć do słoików. Sałatkę można podać do każdego obiadu, a także zjeść na przekąskę. Sprawdź się, jaka jest smaczna i wypróbuj najlepszy przepis na domowe przetwory z cukinii.

Spis treści

Przetwory z cukinii – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. By ją zrobić, wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec jedynie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho w piekarniku.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kotletów mielonych czy sznycli z indyka

Przepis na sałatkę z cukinii na zimę

Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
porcja na 10 słoików półlitrowych,
pozom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 kg cukinii,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 1 główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Jak zrobić dobrą sałatkę z cukinii w słoikach?

  1. Umyj i osusz warzywa.
  2. Cukinię pokrój w cienkie talarki.
  3. Marchewkę pokrój podobnie jak cukinię, na małe plasterki.
  4. Cebulkę posiekaj w piórka.
  5. Czosnek pokrój drobno.
  6. Posiekaj natkę pietruszki i koperek.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce lub garnku.
  8. Zalej warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Przykryj warzywa folią spożywczą i odstaw na około pół godziny.
  10. W tym czasie umyj dokładnie i wysusz słoiki oraz nakrętki.
  11. Przełóż sałatkę do słoików i zakręć.
  12. Na blaszce do pieczenia połóż dwa arkusze papieru do pieczenia.
  13. Ułóż słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
  14. Wstaw do zimnego piekarnika, a następnie włącz go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
  15. Gdy piekarnik się nagrzeje, odczekaj 20 minut.
  16. Po 20 minutach wyłącz piekarnik i zostaw zamknięty ze słoikami w środku.
  17. Po około 1 godzinie wyjmij słoiki i obróć je wieczkiem do dołu.
  18. Zostaw do całkowitego wystudzenia.
  19. Sałatka z cukinii jest gotowa.

Jak wekować przetwory?

By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok, należy odpowiednio je wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze, a ich jedzenie nie będzie zagrażać zatruciem pokarmowym.

Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do pogorszenia jakości przetworów. Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, a nasza praca nie pójdzie na marne.

Wekowanie na mokro w garnku

Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dnie położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami tak, by do siebie nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości garnka i postaw na małym gazie. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Wekowanie na sucho w piekarniku

Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce do pieczenia tak, by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.

Jakie słoiki na przetwory wybrać?

Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, które są odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru mamy:

  • słoiki typu twist-off, czyli o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
  • słoiki typu weck, które mają szklane przykrywki, specjalną gumową uszczelkę i metalowe klamry zaciskające.

Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!