Domowa ogonówka na cielęcinie. Przepis na delikatną zupę z XIX wieku. Idealne danie na wiosenne przesilenie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa ogonówka na cielęcinie to pyszna i prosta zupa na obiad inspirowana przepisem Marii Ochorowicz-Monatowej.
Domowa ogonówka na cielęcinie to pyszna i prosta zupa na obiad inspirowana przepisem Marii Ochorowicz-Monatowej. polona.pl/domena publiczna/Getty Images/hanieriani/zdjęcie ilustracyjne
Zupa ogonowa na cielęcinie to prosty posiłek, który przygotowywano na wiosnę. Danie podawano osobom wychodzącym z choroby oraz na wzmocnienie po zimie. Przepis inspirowany jest daniem Marii Ochorowicz-Monatowej, które przewidywało użycie różnych części cielęcia. Zobacz przepis na zupę ogonową na cielęcinie jak za dawnych lat.

W skrócie

Zupa na cielęcinie doprawiana była „zaprażką białą”, czyli rodzajem zasmażki przygotowywanej z mąki pszennej i masła. Maria Ochorowicz-Monatowa w publikacji „Uniwersalna książka kucharska z ilustracyami” podpowiadała, aby korzystać z kości cielęcych oraz gorszych kawałków mięsa. Dzięki temu zupa ogonowa z cielęciny będzie miała intensywny smak bez nadszarpnięcia domowego budżetu.

Zupa ogonowa na cielęcinie – przepis z XIX wieku

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 ogon cielęcy,
  • 2 l wody,
  • 200 g kości cielęcych,
  • 200 g cielęciny,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 g suszonego majeranku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 5 g masła.

Jak zrobić zupę ogonową na cielęcinie?

Przygotowanie:

  1. Ogon cielęcy należy umyć, sparzyć i oczyścić. Następnie ogon trzeba włożyć do garnka z grubym dnem razem z kośćmi cielęcymi i mięsem. Mięso należy zalać zimną wodą i gotować.
  2. Do ogona cielęcego wraz z kośćmi i mięsem trzeba dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę razem z przyprawami.
  3. Zupę ogonową z cielęciną trzeba gotować przez około 30 minut.
  4. Ugotowany ogon cielęcy trzeba wyjąć, obrać z mięsa i drobno posiekać.
  5. Następnie należy wyjąć kości cielęce i dodać mięso z ogona.
  6. Do zupy należy dodać zasmażkę. Na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło, dodać czosnek i następnie mąkę. Powstałą zasmażką należy zaciągnąć zupę.
  7. Gotowa zupa ogonowa na cielęcinie świetnie smakuje podana z ugotowanymi ziemniakami.

Zupa cielęca Marii Ochorowicz - Monatowej

W książce kucharskiej Marii Ochorowicz-Monatowej można zauważyć, że przepis na zupę cielęcą powstaje na bazie rosołu. Autorka przepisu zupę cielęcą doprawiła sokiem z cytryny, a także świeżo startą skórką cytrynową. To połączenie składników może zaskakiwać, ale świetnie komponuje się z delikatnym mięsem cielęcym. Monatowa zalecała podawać zupę cielęcą z ryżem ugotowanym na sypko lub grzankami z kajzerki.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni