Słoiki na przetwory – jak je przygotować? Te najlepsze sposoby warto znać!
Słoiki na przetwory to element obowiązkowy, by móc zachować w spiżarni smaki lata na dłużej. Wakacje to przy tym najlepszy czas na zrobienie smakowitych...
Trudno jeść ją na surowo, ale w innej postaci to najzdrowszy owoc późnego lata
Cierpkie i kwaśne owoce aronii to skarbnica prozdrowotnych związków. I choć niełatwo jeść ją na surowo, aronia to świetny surowiec na przetwory i dodatek do...
Trwa sezon na kurki. Oto 5 powodów, dla których warto jeść te grzyby
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past...
Jak czyścić grzyby? Te sposoby musi znać każdy grzybiarz
Grzybobranie trwa w najlepsze, w lasach widać różne gatunki, a wrzesień przyniesie jeszcze większą szansę na udany wypad. Samo zebranie grzybów to jednak nie...
Jak prawidłowo suszyć grzyby w piekarniku? Podpowiadamy sprawdzone sposoby
Sezon na grzyby trwa w pełni. Grzyby można przygotować w pysznej marynacie albo ususzyć. Suszenie grzybów w piekarniku nie jest najtrudniejszą czynnością....
Na czym smażyć soczyste kotlety? Babcie miały na to niezawodny sposób
Smażenie kotletów mielonych jest równie ważnym etapem przygotowania, co dobór mięsa, dodawanie ulubionych składników i łączenie ich ze sobą. Nasze babcie często...
Jak wybrać idealnego arbuza? Jest na to prosty i niezawodny sposób
Jedzenie arbuza jest doskonałym wyborem na upalne dni. Przede wszystkim dlatego, że jest soczysty i niskokaloryczny. Najczęściej w sklepach spotykamy arbuzy o...
Maślanka dodaje smaku. Zobacz 5 zastosowań popularnego składnika
Maślanka to rodzaj sfermentowanego napoju mlecznego, który powstaje jako produkt uboczny w trakcie wytwarzania masła ze śmietanki. To produkt niskokaloryczny,...
Ciasto z zakalcem? Da się je uratować! Działa w wielu przypadkach
Twoje ciasto ma zakalec? Jest miękkie, wilgotne i niedopieczone? Nic straconego, możesz łatwo je uratować. Oto sprawdzone sposoby na wykorzystanie ciasta z...
Sprawdź, jak rozróżnisz sztuczny miód od prawdziwego
W sklepie mnogość słoików z miodami może przyprawić o zawrót głowy. Gryczane, lipowe, akacjowe – rodzaje są różne, nie zawsze jednak możemy trafić na produkt...
Lody w wyjątkowej oprawie. Zobacz, jak pięknie można podać deser gościom
Pyszne lody i sorbety to jeden z najlepszych deserów na upał. Idealnie się sprawdzą zamiast ciasta po obiedzie, ale też warto je podać gościom podczas letniego...
Jak sprytnie usunąć pestki z czereśni i wiśni? Sprawdź, jak się ich szybko pozbyć
Sezon na czereśnie i wiśnie trwa w najlepsze, więc chętnie sięgamy po te sezonowe owoce. Wykorzystujemy je w kuchni do ciast, placków, gofrów i kompotów. Z...
Jak rozpoznać grzyby jadalne? Sprawdź, co zabrać na grzybobranie
W polskich lasach pojawiły się już grzyby. Te jadalne i te trujące na pierwszy rzut oka mogą wydawać się podobne. Jedna pomyłka może mieć tragiczne skutki. Idąc...
Nie wylewaj tego płynu! Zrobisz z nim pyszną bezę lub wegańską „jajecznicę”
Nazwa aquafaba może brzmieć zagadkowo i orientalnie. Jest to połączenie dwóch słów z języka łacińskiego oznaczających wodę i fasolę. W praktyce jest to płyn...
Wyrzucasz, a przecież możesz je zjeść! Z tych produktów powstaną pyszne dania
Przyzwyczailiśmy się do wyrzucania tych produktów, uznając je za niejadalne. Od wody z ciecierzycy przez rdzenie ananasów czy skórki arbuzów po serwatkę. A są...
Nie tylko bliny z kawiorem. Zobacz, jak jeść rybią ikrę
Kawior to rarytas kojarzony z luksusem i kulinarnym prestiżem. Oryginalny kawior jest soloną ikrą pochodzącą z ryb jesiotrowatych, dorszowatych i łososiowatych....
Nalewka z mięty to środek na niestrawność i ból brzucha. Wypróbuj babciny przepis
Nalewka z mięty to leczniczy trunek polecany na problemy z żołądkiem i wątrobą. Ten wodno-alkoholowy wyciąg ziołowy przyda się nie tylko na niestrawność, ale...
Gotowanie i oszczędzanie. Zobacz, jak się najeść do syta i nie pójść z torbami
Zastanawialiście się, ile pieniędzy możecie zaoszczędzić, gotując w domu? Wystarczy wykorzystać sprawdzone triki, które pomogą obniżenie miesięczne wydatki na...
Genialny trik na idealną kruszonkę. Nie każdy o tym wie
Mam dla ciebie niezawodny trik na idealną kruszonkę do wypieków. Podpowiadam jak sprawić, by była wyśmienita, delikatna, rozpływająca się w ustach i cudownie...
Nasturcja na sałatkę, kanapkę i jako kapary. Sprawdź, jak ją jeść i co z niej zrobić
Nasturcje uprawiamy jako rośliny ozdobne, ale warto wiedzieć, że są także jadalne. W dodatku można wykorzystać niemal wszystkie ich części: kwiaty, liście i...
Zachwycasz się kwiatami juki ogrodowej? A wiesz, że są jadalne? Polecamy przepisy
Juki ogrodowe doceniamy za urodę ich kwiatów i łatwość uprawy. Ale te rośliny mają więcej zalet – ich kwiaty są jadalne, a wykorzystuje się także ich liście...
7 pyszności z czerwoną porzeczką w roli głównej. Jest w czym wybierać. Sprawdź!
Czerwona porzeczka to słodko-kwaśne źródło inspiracji. Można z niej stworzyć całe mnóstwo smakołyków, które będą świetnie smakowały jedzone na słodko, jak i w...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano chwilę temu w kategorii Ogrzewanie
Dodano godzina temu w kategorii Komornicy
Dodano 2 godziny temu w kategorii Rolnictwo
Dodano 16 godzin temu w kategorii Restauracje