Czy ogórki są zdrowe? Czy łączyć je z pomidorami? Odpowiadamy
Zielony ogórek świetnie urozmaica smak domowego obiadu. W Polsce jest powszechnie wykorzystywany w sałatkach i surówkach, np. w mizerii. Sprawdziliśmy, ile...
Jak zrobić zielnik? Jakie zioła możesz uprawiać w doniczkach?
W prosty sposób możesz stać się posiadaczem zielnika, bez względu na to czy dysponujesz ogrodem czy balkonem. Nie wiesz, jak zrobić zielnik? Przedstawiamy...
Jak ugotować pyszny kalafior? Sprawdź, jak przyrządzić smaczny kalafior z piekarnika
Kalafior to przepyszne oraz zdrowe warzywo, które wielu z nas kojarzy się z latem i beztroskim dzieciństwem. Ale co wiemy o gotowaniu i pieczeniu kalafiora? Jak...
Meal prep, czyli jak zaplanować zdrowe posiłki?
Jednym z trendów, które są popularne wśród osób dbających o zdrowe odżywianie, są tak zwane meal prepy. W dużej mierze chodzi o zaplanowanie posiłku na parę dni...
Szczaw rządzi wiosną. Jakie ma właściwości? Jak zrobić szczaw w słoiku?
"Nam polędwica oraz schab nie smakuje tak jak szczaw" - drwił w PRL-u kabaret Tey, komentując w ten sposób brak mięsa w sklepach. Szczaw używany jest w polskiej...
Wyrzucasz zdrewniałe końcówki szparagów do kosza? Robisz wielki błąd!
Przygotowując wiosną pyszne dania z zielonych szparagów, odłamujemy i wyrzucamy do kosza ich zdrewniałe końce. Popełniamy jednak duży błąd w momencie, gdy...
Napoje bezalkoholowe na grilla, które łatwo i szybko można zrobić w domu
Wiosna, lato, wczesna jesień – to idealna pora na plenerowe spotkania ze znajomymi, na przykład przy domu, czy w ogrodzie. Jest spotkanie, musi być też...
Bazyliszka, królowa przypraw. Poznaj jej właściwości i przepis na pesto z bazylii
Bazylia, zwana też bazyliszką, bazylkiem ogrodowym albo bazylią wonną, to zioło najczęściej dodawane do pomidorów, makaronu i dań kuchni włoskiej. W dawnych...
Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd...
Te produkty można jeść po upływie terminu ważności. Co kupować, aby nie wyrzucać?
Aż 9 milionów ton jedzenia marnowanych jest corocznie w całej Europie. W Polsce przekłada się to na tysiące złotych wyrzucanych prosto… do kosza na śmieci. W...
Czym są mikroliście? Jak uprawiać i stosować w kuchni
Mikroliście to znakomite źródło witamin i minerałów. Można je stosować zamiennie z kiełkami i urozmaicać wygląd nudnych kanapek. W Stanach Zjednoczonych...
Jak prawidłowo naostrzyć nóż kuchenny?
W domowej kuchni ma je każdy z nas – nie ważne, czy lubi gotować, czy piec, czy też woli tylko smakować. Bez nich praktycznie nie damy sobie rady funkcjonować...
Dlaczego robot kuchenny jest niezbędny w każdej kuchni i jak wybrać najlepszy?
Blender, mikser, malakser, a może urządzenie wieloczynnościowe, które ma liczne dodatkowe funkcje? Robot kuchenny bez wątpienia przyda się w każdej kuchni,...
Płyta gazowa czy indukcja – która opcja jest lepsza? Czy warto zrezygnować z gazu?
Płyta gazowa czy płyta indukcyjna? To pytanie zadaje teraz wielu z nas. Pytanie trudne, a jednocześnie takie, na które szybko powinniśmy znaleźć odpowiedź....
Jak zrobić idealną kawę?
Jaką kawę lubisz pić najbardziej – espresso, cappuccino, klasyczną czarną, a może café latte? Niezależnie od tego, jaką kawę wybierasz na co dzień, powinna być...
5 porad, jak zorganizować przyjęcie w ogrodzie
Jak urządzić udane przyjęcie w ogrodzie? Na pewno trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów, takich jak muzyka, dobre jedzenie i dekoracje. Mamy dla Was...
Bez czego nie może obejść się porządna kuchnia!
Dobre noże, roboty kuchenne i słynny thermomix - jakie przybory i akcesoria przydadzą się w kuchni? O tym rozmawialiśmy z naszą ekspertką, Agatą Jędraszczak,...
Ile gotować jajko na miękko i na twardo?
Ile gotować jajko na miękko, a ile na twardo? W zależności od czasu gotowania uzyskamy określony efekt, dlatego warto to wiedzieć i nie popełniać błędów. Warto...
Jak odpowiednio doprawić żurek wielkanocny? Przyprawy i dodatki
Żurek wielkanocny to tradycyjna, świąteczna zupa podawane w Wielką Niedzielę. Na jej przygotowanie jest wiele przepisów. Żurek w chlebie, żurek z suszonymi...
Jak sadzić rzeżuchę? Poznaj właściwości i zastosowanie kiełków
Rzeżucha to tradycja świąt. świetnie sprawdzi się jako prosta ozdoba wielkanocnego stołu lub koszyczka ze święconką. Jak ją sadzić i z czym jeść na co dzień?...
Warzywa, które posadzisz ponownie. Te resztki można posadzić na parapecie
Coraz częściej chcemy gotować w duchu zero waste, czyli nie marnować jedzenia. Zamiast wyrzucać obierki z ziemniaka, możemy upiec warzywo w całości. Końcówki...
Jaki majonez wybrać? Sprawdź, ile czasu może stać otwarty
Majonez to gęsty i kaloryczny sos. Większość z nas nie wyobraża sobie sałatki jarzynowej albo jajek bez dodatku tego aksamitnego sosu. Niepokój może jednak...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 14 godzin temu w kategorii Serwis komputerowy
Dodano 14 godzin temu w kategorii Drzwi
Dodano 16 godzin temu w kategorii Hotel dla zwierząt
Dodano 16 godzin temu w kategorii Obróbka metali i tworzyw sztucznych