Spis treści
Sprawdzony przepis na aromatyczny bulion warzywny ze zdrewniałych końcówek szparagów
Do 2-3 litrowego garna wkładamy odłamane końcówki z jednego pęczka zielonych szparagów i zalewamy je zimną wodą, tak aby jej tafla była ok. 1-2 cm wyżej niż warstwa szparagów. Do wody dodajemy ok. 0,5-1 łyżeczkę soli i oliwy lub masła. Całość zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę palnika, a po ok. 10 minutach wyłączamy kuchenkę. W kolejnym kroku odcedzamy szparagowy bulion, uzyskując aromatyczną bazę do różnych potraw.
Taki smakowity wywar warzywny możemy wykorzystać do przygotowania zupy, risotto, kaszotto czy innych wiosennych dań.
Najlepszy przepis na zupę krem ze szparagów, a raczej ich zdrewniałych końców
Przygotujmy następujące składniki:
- zdrewniałe końcówki z jednego pęczka zielonych szparagów,
- pół szklanki zielonego groszku z puszki lub mrożonego,
- 1 batat lub 2 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- garść świeżych liści szpinaku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- 0,8-1 litr wody,
- ulubione przyprawy np. kurkumę, curry, czarnuszkę.
Do średniego garnka wrzucamy: groszek, odcięte końcówki szparagów pokrojone na mniejsze części, szpinak, pokrojone ziemniaki lub batat i oliwę z oliwek. Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie gotujemy do miękkości przez ok. 25-35 minut. Po tym czasie dodajemy przysmażone lub lekko podpieczone w piekarniku ząbki czosnku. Całość rozdrabiany blenderem na gładką masę, aż do momentu, gdy znikną łykowate elementy. Na koniec zupę krem możemy przyprawić curry, kurkumą lub czarnuszką.
Do zupy kremu z końcówek szparagów możemy przygotować aromatyczne grzanki z czosnkiem albo oliwą ziołową oraz udekorować ją świeżymi listkami bazylii i parmezanowymi wiórkami.
Prosty przepis na aromatyczny sos do makaronu ze szparagowych końcówek
Ulubiony makaron z sosem ze szparagów to świetna pomysł na szybki i lekki obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania wystarczy nam zaledwie kilka składników: końcówki ze szparagów, 2 łyżki masła lub oliwy, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietanki do sosów, pieprz i gałka muszkatałowa.
Szparagowy sos do makaronu krok po kroku:
- W niedużym garnku gotujemy w osolonej wodzie zdrewniałe końcówki uzyskane z jednego pęczka zielonych szparagów.
- Po ok. 30 minutach szparagi powinny zmięknąć, więc odcedzamy je.
- W kolejnym kroku na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażany cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, możemy też dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
- Do ugotowanych końcówek szparagów dodajemy przysmażone na patelni składniki oraz dwie łyżki śmietanki do sosów, pieprz i gałkę muszkatałową.
- Całość blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy i sos gotowy!
Stoły na miarę Twojej rodziny
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?