Wyrzucasz zdrewniałe końcówki szparagów do kosza? Robisz wielki błąd! Zobacz, jak pożytecznie możesz wykorzystać szparagi w kuchni

Szparagi do warzywo, które powinno obowiązkowo się znaleźć w wiosennym menu każdego miłośnika pysznego jedzenia. Sprawdź, jak nie marnować zdrewniałych końcówek szparagów.
Szparagi do warzywo, które powinno obowiązkowo się znaleźć w wiosennym menu każdego miłośnika pysznego jedzenia. Sprawdź, jak nie marnować zdrewniałych końcówek szparagów. Peter Schad/Unsplash.com
Przygotowując wiosną pyszne dania z zielonych szparagów, odłamujemy i wyrzucamy do kosza ich zdrewniałe końce. Popełniamy jednak duży błąd w momencie, gdy lądują one w śmietniku. To czyste marnotrawstwo jedzenia, a panuje przecież moda na życie w duchu zero waste. Podsuwamy sprawdzone przepisy na proste dania z końcówkami ze szparagów w roli głównej. Dzięki nim nigdy więcej nie wyrzucisz ani grama smakowitych szparagów do kosza.

Spis treści

Sprawdzony przepis na aromatyczny bulion warzywny ze zdrewniałych końcówek szparagów

Do 2-3 litrowego garna wkładamy odłamane końcówki z jednego pęczka zielonych szparagów i zalewamy je zimną wodą, tak aby jej tafla była ok. 1-2 cm wyżej niż warstwa szparagów. Do wody dodajemy ok. 0,5-1 łyżeczkę soli i oliwy lub masła. Całość zagotowujemy, zmniejszamy temperaturę palnika, a po ok. 10 minutach wyłączamy kuchenkę. W kolejnym kroku odcedzamy szparagowy bulion, uzyskując aromatyczną bazę do różnych potraw.

Taki smakowity wywar warzywny możemy wykorzystać do przygotowania zupy, risotto, kaszotto czy innych wiosennych dań.

Najlepszy przepis na zupę krem ze szparagów, a raczej ich zdrewniałych końców

Przygotujmy następujące składniki:

  • zdrewniałe końcówki z jednego pęczka zielonych szparagów,
  • pół szklanki zielonego groszku z puszki lub mrożonego,
  • 1 batat lub 2 ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżych liści szpinaku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 0,8-1 litr wody,
  • ulubione przyprawy np. kurkumę, curry, czarnuszkę.

Do średniego garnka wrzucamy: groszek, odcięte końcówki szparagów pokrojone na mniejsze części, szpinak, pokrojone ziemniaki lub batat i oliwę z oliwek. Całość zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie gotujemy do miękkości przez ok. 25-35 minut. Po tym czasie dodajemy przysmażone lub lekko podpieczone w piekarniku ząbki czosnku. Całość rozdrabiany blenderem na gładką masę, aż do momentu, gdy znikną łykowate elementy. Na koniec zupę krem możemy przyprawić curry, kurkumą lub czarnuszką.

Do zupy kremu z końcówek szparagów możemy przygotować aromatyczne grzanki z czosnkiem albo oliwą ziołową oraz udekorować ją świeżymi listkami bazylii i parmezanowymi wiórkami.

Prosty przepis na aromatyczny sos do makaronu ze szparagowych końcówek

Ulubiony makaron z sosem ze szparagów to świetna pomysł na szybki i lekki obiad dla całej rodziny. Do jego przygotowania wystarczy nam zaledwie kilka składników: końcówki ze szparagów, 2 łyżki masła lub oliwy, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki śmietanki do sosów, pieprz i gałka muszkatałowa.

Szparagowy sos do makaronu krok po kroku:

  1. W niedużym garnku gotujemy w osolonej wodzie zdrewniałe końcówki uzyskane z jednego pęczka zielonych szparagów.
  2. Po ok. 30 minutach szparagi powinny zmięknąć, więc odcedzamy je.
  3. W kolejnym kroku na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażany cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, możemy też dodać drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
  4. Do ugotowanych końcówek szparagów dodajemy przysmażone na patelni składniki oraz dwie łyżki śmietanki do sosów, pieprz i gałkę muszkatałową.
  5. Całość blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy i sos gotowy!

Stoły na miarę Twojej rodziny

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni