W skrócie:
Sałatka z kukurydzą to wyśmienity posiłek na lato. Jest nie tylko źródłem witamin, ale także szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, kukurydza dostarcza błonnika, a awokado zdrowych tłuszczów, co czyni tę sałatkę nie tylko smaczną, ale i zdrową opcją na smaczny lunch. Wypróbuj przepis na niemal ekspresowe danie dla całej rodziny.
Najlepsza sałatka z kukurydzą – przepis na lato
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
2 szklanki świeżej kukurydzy (3 średniej wielkości kolby),
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
1 mała czerwona cebula,
1 dojrzałe awokado,
1/2 szklanki pomidorków koktajlowych,
1/4 szklanki świeżej kolendry,
sok z 1 limonki,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z kukurydzą?
Sposób przygotowania:
Świeżą kukurydzę ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Wyjmij ją z wody, odstaw do schłodzenia i obierz ziarna. Wstaw ją do wysokiej miski, aby krojone ziarenka nie strzelały po całej kuchni.
Paprykę czerwoną i zieloną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Czerwoną cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.
Dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz skórkę i pokrój w kostkę.
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
Świeżą kolendrę drobno posiekaj.
W dużej misce połącz kukurydzę, paprykę, cebulę, awokado, pomidorki koktajlowe, ugotowaną komosę ryżową i kolendrę.
W małej miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
Powstałym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Sałatkę z kukurydzą najlepiej jeść od razu po zrobieniu, aby produkty pozostały chrupiące.
Pyszną sałatkę ozdób listkami kolendry lub natką pietruszki.
W tym przepisie możesz zrezygnować z komosy ryżowej lub zamienić ją na kaszę jaglaną, makaron pełnoziarnisty lub brązowy ryż.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!