Pokrój warzywa, dorzuć ziarenka kukurydzy i wymieszaj. Zrób najlepszą sałatkę z kukurydzą na letni lekki obiad. Przysmak na upalne dni

Anna Daniluk
Domowa sałatka z kukurydzą to pomysł na lekki letni posiłek.
Domowa sałatka z kukurydzą to pomysł na lekki letni posiłek. 123rf.com/nadianb/zdjęcie ilustracyjne
W lipcu i sierpniu możesz zajadać się świeżą kukurydzą posmarowaną rozpuszczonym masłem i solą. Jednak ziarna kukurydzy możesz skroić z kolby do miski i użyć jako soczysty dodatek do letniej sałatki. Jej słodki smak świetnie łączy się z kwaśną limonką i ostrością cebuli. Poznaj przepis na pyszną orzeźwiającą sałatkę z kukurydzą.

W skrócie:

Sałatka z kukurydzą to wyśmienity posiłek na lato. Jest nie tylko źródłem witamin, ale także szybka i prosta w przygotowaniu. Co więcej, kukurydza dostarcza błonnika, a awokado zdrowych tłuszczów, co czyni tę sałatkę nie tylko smaczną, ale i zdrową opcją na smaczny lunch. Wypróbuj przepis na niemal ekspresowe danie dla całej rodziny.

Najlepsza sałatka z kukurydzą – przepis na lato

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 15 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżej kukurydzy (3 średniej wielkości kolby),

  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 zielona papryka,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 1 dojrzałe awokado,

  • 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych,

  • 1/4 szklanki świeżej kolendry,

  • sok z 1 limonki,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z kukurydzą?

Sposób przygotowania:

  1. Świeżą kukurydzę ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Wyjmij ją z wody, odstaw do schłodzenia i obierz ziarna. Wstaw ją do wysokiej miski, aby krojone ziarenka nie strzelały po całej kuchni.

  2. Paprykę czerwoną i zieloną umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

  3. Czerwoną cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

  4. Dojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz skórkę i pokrój w kostkę.

  5. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.

  6. Świeżą kolendrę drobno posiekaj.

  7. W dużej misce połącz kukurydzę, paprykę, cebulę, awokado, pomidorki koktajlowe, ugotowaną komosę ryżową i kolendrę.

  8. W małej miseczce wymieszaj sok z limonki z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

  9. Powstałym sosem polej sałatkę i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  10. Sałatkę z kukurydzą najlepiej jeść od razu po zrobieniu, aby produkty pozostały chrupiące.

  11. Pyszną sałatkę ozdób listkami kolendry lub natką pietruszki.

W tym przepisie możesz zrezygnować z komosy ryżowej lub zamienić ją na kaszę jaglaną, makaron pełnoziarnisty lub brązowy ryż.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

E
Ewa
Lubię takie szybkie pomysły na obiad czy sałatki :) W ogóle ja jestem za szybkim gotowaniem dlatego mam robota gotującego kohersena którym mi w tym pomaga. Zupy, sałatki, danie główne, ciasta jest pomocny we wszystkim
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni