Zrobiłam piernik z kawą z przepisu stryjenki. Poznaj przepis na wypiek na oleju bez leżakowania. To ciasto trudno zepsuć

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy piernik z kawą to ciasto, które zawsze się udaje. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
Domowy piernik z kawą to ciasto, które zawsze się udaje. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania. Anna Daniluk
Puszysty piernik z kawą to szybkie ciasto, które robię na bazie oleju rzepakowego i ze świeżo zaparzoną kawą. To ciasto nie wymaga leżakowania, ani nie jest czasochłonne. Po upieczeniu można przełożyć je powidłami śliwkowymi, oblać polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Polecam przepis na piernik z kawą, który zawsze się udaje.

W skrócie

Domowy piernik z kawą na oleju pozostaje długo wilgotny i można zrobić go na dużą blachę. Od lat go przygotowuję, choć czasem modyfikuję, dodając do niego bakalie. Świetnie sprawdzają się rodzynki namoczone w kawie lub brandy. Do masy można także posiekać orzechy włoskie. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na piernik z kawą i orzechami laskowymi, który również urozmaici wieczerzę wigilijną. Ważne, aby używane składniki miały temperaturę pokojową.

W galerii można zobaczyć etapy przygotowania piernika z kawą

Piernik z kawą – prosty przepis na świąteczne ciasto

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut, w tym 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 72 g cukru białego,
  • 160 g płynnego miodu,
  • 100 g oleju,
  • 150 ml kawy,
  • 3 jajka,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 20 g przyprawy do piernika,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 10 g kakao.

Jak zrobić piernik z kawą na oleju?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiłam do nagrzania na 175° Celsjusza z opcją grzania góra-dół na środkowej półce.
  2. Następnie ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego.
  3. W międzyczasie odmierzyłam i przesiałam mąkę pszenną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao.
  4. Do ubitych jajek wlałam powoli olej, zaparzoną kawę i miód. Gdy składniki się połączyły, dosypywałam po jednej łyżce mąkę pszenną, aż do uzyskania gęstej masy na piernik.
  5. Kwadratową formę do pieczenia 26 × 26 cm wysmarowałam odrobiną masła, wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę na piernik z kawą do foremki. Jeśli chcecie uzyskać wyższe ciasto, to możesz upiec je w tortownicy lub keksówce.
  6. Piernik z kawą wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut. Piernik kawowy znacznie urośnie.
  7. Warto zrobić test suchego patyczka, czyli wbić wykałaczkę i sprawdzić, czy w środku jest upieczony. Jeśli nie, to wierzch formy należy przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec jeszcze 10 minut.

Świąteczny piernik na kawie zbożowej

Jeśli planujesz podawać ciasto dzieciom to zamiast „prawdziwej” kawy zaparzanej w kawiarce lub zalanej wrzątkiem dobrej jakości kawy rozpuszczalnej, możesz użyć kawę zbożową. Kawa zrobiona ze zmielonych zbóż będzie także znakomitą alternatywą dla osób stroniących od kofeiny.

Domowy piernik z kawą to ciasto, które zawsze się udaje. Kliknij zdjęcie i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.

Zrobiłam piernik z kawą z przepisu stryjenki. Poznaj przepis...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!