W skrócie
Domowy piernik z kawą na oleju pozostaje długo wilgotny i można zrobić go na dużą blachę. Od lat go przygotowuję, choć czasem modyfikuję, dodając do niego bakalie. Świetnie sprawdzają się rodzynki namoczone w kawie lub brandy. Do masy można także posiekać orzechy włoskie. Zachęcam też do wypróbowania przepisu na piernik z kawą i orzechami laskowymi, który również urozmaici wieczerzę wigilijną. Ważne, aby używane składniki miały temperaturę pokojową.
W galerii można zobaczyć etapy przygotowania piernika z kawą
Piernik z kawą – prosty przepis na świąteczne ciasto
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut, w tym 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 72 g cukru białego,
- 160 g płynnego miodu,
- 100 g oleju,
- 150 ml kawy,
- 3 jajka,
- 320 g mąki pszennej,
- 20 g przyprawy do piernika,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 10 g kakao.
Jak zrobić piernik z kawą na oleju?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiłam do nagrzania na 175° Celsjusza z opcją grzania góra-dół na środkowej półce.
- Następnie ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego.
- W międzyczasie odmierzyłam i przesiałam mąkę pszenną, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i kakao.
- Do ubitych jajek wlałam powoli olej, zaparzoną kawę i miód. Gdy składniki się połączyły, dosypywałam po jednej łyżce mąkę pszenną, aż do uzyskania gęstej masy na piernik.
- Kwadratową formę do pieczenia 26 × 26 cm wysmarowałam odrobiną masła, wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam masę na piernik z kawą do foremki. Jeśli chcecie uzyskać wyższe ciasto, to możesz upiec je w tortownicy lub keksówce.
- Piernik z kawą wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut. Piernik kawowy znacznie urośnie.
- Warto zrobić test suchego patyczka, czyli wbić wykałaczkę i sprawdzić, czy w środku jest upieczony. Jeśli nie, to wierzch formy należy przykryć folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piec jeszcze 10 minut.
Świąteczny piernik na kawie zbożowej
Jeśli planujesz podawać ciasto dzieciom to zamiast „prawdziwej” kawy zaparzanej w kawiarce lub zalanej wrzątkiem dobrej jakości kawy rozpuszczalnej, możesz użyć kawę zbożową. Kawa zrobiona ze zmielonych zbóż będzie także znakomitą alternatywą dla osób stroniących od kofeiny.
Zrobiłam piernik z kawą z przepisu stryjenki. Poznaj przepis...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
