Pieczony indyk na złoto z tradycyjnym farszem z wątróbki. Sprawdź przepis na klasyczne danie z drobiu. Tak jedzą na Święto Dziękczynienia

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pieczony indyk należy do tradycyjnego menu podczas Święta Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych Ameryki.
Pieczony indyk należy do tradycyjnego menu podczas Święta Dziękczynienia w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne
Indyk pieczony w piekarniku to posiłek idealny na rodzinny obiad. Warto wybierać niezbyt duże sztuki do pieczenia, aby mięso nie okazało się surowe w środku. Zachęcamy do hojnego doprawienia farszu z wątróbki natką pietruszki, aby nadać mu wyjątkowego zapachu. Zobacz przepis na pieczonego indyka na uroczysty obiad.

W skrócie

Pieczenie indyka to dość popularny sposób przygotowania mięsa. Najczęściej metoda przyrządzenia kojarzy się z amerykańskim Świętem Dziękczynienia przypadającym co roku na czwarty czwartek listopada. Można zainspirować się sposobem podania posiłku w Stanach Zjednoczonych i polać porcje upieczonego indyka sosem pieczeniowym lub sosem żurawinowym. Podpowiadamy przepis na indyka pieczonego faszerowanego wątróbką.

Indyk pieczony – przepis na apetyczne mięso

Liczba porcji: dla 10-12 osób.
Czas przygotowania: około 3 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 indyk,
  • 200 g masła,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 20 g soli.

Farsz z wątróbki:

  • 3 wątróbki z indyka (około 300 g),
  • 200 g bułki tartej,
  • 80 g masła,
  • 6 jajek,
  • 40 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 100 ml mleka.

Jak zrobić pieczonego indyka?

Przygotowanie:

  1. Indyka należy sprawić, umyć i dokładnie osuszyć. Z nóg należy wyciągnąć ścięgna, nacisnąć mostek i spłaszczyć tuszkę.
  2. Indyka należy natrzeć solą, aby weszła w każde zakamarki mięsa.
  3. W tym czasie należy przygotować farsz z wątróbki. Żółtka należy oddzielić od białek.
  4. Miękkie masło należy utrzeć na puszysty krem i dodać do niego żółtka, posiekaną natkę pietruszki i zmieloną wątróbkę.
  5. Następnie należy dodać mleko i bułkę tartą.
  6. Farsz z wątróbki trzeba doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  7. Białka należy ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki do masy z wątróbką.
  8. Powstałe nadzienie z wątróbki należy włożyć do wola indyczego i pod skórę na piersi.
  9. Otwory należy zaszyć sznurkiem wędliniarskim. Tuszkę indyka trzeba uformować, wiążąc nóżki tak, aby nie odstawały od korpusu.
  10. Indyka trzeba ułożyć w brytfannie na 4 łyżkach roztopionego masła. Pozostałym masłem należy dokładnie nasmarować wierzch indyka.
  11. Indyka trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 175° Celsjusza. Należy przyjąć czas 20 minut na każde 500 g mięsa i do niego dodać jeszcze 15 minut. Całkowity czas to około 1,5-2 godziny.
  12. W trakcie pieczenia indyka trzeba polewać wytapiającym się tłuszczem i sokami.
  13. Pieczony indyk jest gotowy do podania, gdy nabierze złotego koloru, a temperatura wewnątrz osiągnie minimum 68° Celsjusza.

Sposób podania pieczonego indyka

Farsz z brzucha indyka należy podzielić na porcje i dołożyć do każdego kawałka mięsa. Faszerowany indyk świetnie smakuje z domowym sosem pieczeniowym, z zieloną sałatką, z surówką z kapusty pekińskiej lub z tradycyjną mizerią. Warto także zaserwować buraczki zasmażane wraz z purée ziemniaczanym.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni