Pieczone młode ziemniaki - są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Prosty przepis na pyszne młode ziemniaki z piekarnika

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Młode ziemniaki pieczone w piekarniku są pyszne i bardzo aromatyczne. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Młode ziemniaki pieczone w piekarniku są pyszne i bardzo aromatyczne. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sezon na młode ziemniaki trwa w najlepsze. Warto wykorzystać te pyszne warzywa do przygotowania wyśmienitych potraw. Mam dla ciebie bardzo prosty przepis na pieczone młode ziemniaki. Dzięki wcześniejszemu podgotowaniu są idealnie chrupiące, a czosnek i przyprawy dodają im wyjątkowego aromatu. Sprawdź, jakie są dobre i wypróbuj przepis na młode ziemniaki z piekarnika.

W skrócie:

Co można zrobić z młodych ziemniaków?

Polecam najlepszy przepis na pieczone młode ziemniaki. To pyszna i łatwa do przygotowania potrawa, którą można podać na co dzień lub na spotkanie ze znajomymi. Ziemniaczki są idealnie miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To zasługa podgotowania ich przez kilka minut w wodzie. Co ważne nie musisz ich obierać, wystarczy dobrze je umyć lub tak jak ja poskrobać nożykiem. Dla aromatu dodałam do pieczenia kilka ząbków czosnku, a ziemniaki doprawiłam m.in. tymiankiem, oregano i odrobiną chili.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne młode ziemniaki z piekarnika.

Przepis na pieczone młode ziemniaki

czas przygotowania: ok. 20 minut + 25 minut pieczenia
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki tymianku,
  • 0,5 łyżeczki oregano,
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta chili.

Jak zrobić najlepsze młode ziemniaki z piekarnika?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj. Możesz delikatnie zeskrobać skórkę, ale nie jest to konieczne.
  2. Zagotuj wodę, wrzuć ziemniaki i podgotuj je przez 8 minut. Odcedź i dokładnie wytrzyj.
  3. Przełóż ziemniaki do naczynia do zapiekania.
  4. Polej ziemniaki olejem i posyp przyprawami. Wymieszaj.
  5. Ząbki czosnku obierz tylko z pierwszych suchych łupin.
  6. Poukładaj czosnek między ziemniakami.
  7. Wstaw ziemniaki do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piecz ok. 25 minut, aż będą rumiane.
  8. Podawaj na ciepło.

Dodatki do młodych ziemniaków

Pieczone młode ziemniaki smakują rewelacyjnie same lub np. polane masłem i posypane odrobiną soli. Jeśli przygotowujemy je na imprezę z grillem lub spotkanie ze znajomymi warto dodatkowo podać je z sosem czosnkowo-koperkowym, przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego. To aromatyczne danie, które świetnie komponuje się z grillowaną karkówką czy indykiem.

Świetnym dodatkiem do młodych ziemniaków z piekarnika jest także tradycyjny gzik. By go zrobić, potrzebujesz m.in. tłustego twarogu dobrej jakości, śmietany 18% i szczypiorku.

Jeśli lubisz czosnkowe smaki, to wyciśnij ząbki czosnku, które piekły się razem z ziemniakami i wymieszaj np. z oliwą. Takim sosem posmaruj upieczone ziemniaki. Będą pyszne.

Młode ziemniaki pieczone w piekarniku są pyszne i bardzo aromatyczne. Zobacz, jak prosto możesz je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Pieczone młode ziemniaki - są idealnie miękkie w środku i ch...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni