W skrócie:
Pierś z indyka pieczona z warzywami to wspaniały pomysł na obiad lub przekąskę do kanapek. Pieczenie piersi z indyka nie jest trudne, ale warto znać kilka trików, dzięki którym mięso nie wyschnie, tylko będzie kruche i soczyste. Mam trzy sprawdzone sposoby na to, aby pierś z indyka za każdym razem wyszła wyśmienicie. Takie mięso możesz podać na obiad, np. z gotowanymi w całości ziemniakami i ulubioną surówką. Do indyka polecam zwłaszcza surówkę z porem i ananasem. Filet z indyka po upieczeniu możesz także wystudzić i kroić potem na kanapki.
Ile piec pierś z indyka?
Filet z indyka pieczemy maksymalnie przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Możesz też zastosować mój trik, który polega na tym, że przez 10-15 minut piekę pierś z indyka w 200 stopniach, a dopiero potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Mam też sprawdzony sposób na to, aby pierś z indyka nie wyszła sucha. W tym celu należy obłożyć mięso plastrami cebuli. Dzięki takiej pierzynce, filet z kurczaka nie wyschnie. Aby mięso pozostało soczyste, trzeba mu pozwolić „odpocząć” po upieczeniu. Po wyjęciu piersi z piekarnika, zostaw ją do ostygnięcia na 15 minut. W tym czasie wszystkie soki „zamkną” się w środku, a pierś będzie można pokroić.
Pierś z indyka – przepis na pieczeń
Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie mięsa
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pierś z indyka (od pół do 1 kg)
2 cebule,
2 marchewki,
kilkanaście pieczarek,
3 łyżki oleju,
2 łyżki miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 płaska łyżeczka soli,
pół łyżeczki pieprzu.
Jak zrobić pieczoną pierś indyka?
Mięso oczyść i osusz.
Przygotuj marynatę: olej, miód i sok z cytryny wymieszaj w miseczce. Dodaj zioła prowansalskie, paprykę w proszku i ponownie wymieszaj.
Marynatą natrzyj pierś indyka i umieść ją w naczyniu do zapiekania.
Cebulę pokrój na plastry i obłóż nimi pierś indyka. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wyjmij mięso, natrzyj je solą i pieprzem.
Obierz marchewkę i pieczarki, dodaj je do mięsa.
Wstaw mięso do piekarnika, a po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut.
Po upieczeniu pierś z kurczaka zostaw do ostygnięcia na ok. kwadrans, potem ją pokrój.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
