Pieczona pierś z indyka na obiad lub na kanapki. Poznaj trzy triki na kruche i soczyste mięso z indyka. Dzięki tym patentom zawsze się uda

Karolina Głogowska
Pieczona pierś z indyka to pomysł na obiad lub dodatek do kanapek
Pieczona pierś z indyka to pomysł na obiad lub dodatek do kanapek 123rf/rawlik/zdjęcie ilustracyjne
Delikatna, pieczona pierś z indyka to pyszne danie obiadowe. Możesz ją także wystudzić, pokroić w plastry i podawać do kanapek. Poznaj mój sposób na pieczeń z indyka, która zawsze wychodzi kruchutka i soczysta.

W skrócie:

Pierś z indyka pieczona z warzywami to wspaniały pomysł na obiad lub przekąskę do kanapek. Pieczenie piersi z indyka nie jest trudne, ale warto znać kilka trików, dzięki którym mięso nie wyschnie, tylko będzie kruche i soczyste. Mam trzy sprawdzone sposoby na to, aby pierś z indyka za każdym razem wyszła wyśmienicie. Takie mięso możesz podać na obiad, np. z gotowanymi w całości ziemniakami i ulubioną surówką. Do indyka polecam zwłaszcza surówkę z porem i ananasem. Filet z indyka po upieczeniu możesz także wystudzić i kroić potem na kanapki.

Ile piec pierś z indyka?

Filet z indyka pieczemy maksymalnie przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Możesz też zastosować mój trik, który polega na tym, że przez 10-15 minut piekę pierś z indyka w 200 stopniach, a dopiero potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Mam też sprawdzony sposób na to, aby pierś z indyka nie wyszła sucha. W tym celu należy obłożyć mięso plastrami cebuli. Dzięki takiej pierzynce, filet z kurczaka nie wyschnie. Aby mięso pozostało soczyste, trzeba mu pozwolić „odpocząć” po upieczeniu. Po wyjęciu piersi z piekarnika, zostaw ją do ostygnięcia na 15 minut. W tym czasie wszystkie soki „zamkną” się w środku, a pierś będzie można pokroić.

Pierś z indyka – przepis na pieczeń

Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie mięsa

Porcja: 6-8 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • pierś z indyka (od pół do 1 kg)

  • 2 cebule,

  • 2 marchewki,

  • kilkanaście pieczarek,

  • 3 łyżki oleju,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżka ziół prowansalskich,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1 płaska łyżeczka soli,

  • pół łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić pieczoną pierś indyka?

  1. Mięso oczyść i osusz.

  2. Przygotuj marynatę: olej, miód i sok z cytryny wymieszaj w miseczce. Dodaj zioła prowansalskie, paprykę w proszku i ponownie wymieszaj.

  3. Marynatą natrzyj pierś indyka i umieść ją w naczyniu do zapiekania.

  4. Cebulę pokrój na plastry i obłóż nimi pierś indyka. Przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny.

  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

  6. Wyjmij mięso, natrzyj je solą i pieprzem.

  7. Obierz marchewkę i pieczarki, dodaj je do mięsa.

  8. Wstaw mięso do piekarnika, a po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz ok. 45 minut.

  9. Po upieczeniu pierś z kurczaka zostaw do ostygnięcia na ok. kwadrans, potem ją pokrój.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!


Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pol
Trzeba najpierw mieć kaczkę, ale droga za tuskich....
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni