Na deser zajadaj kremową owsiankę budyniową. Wypróbuj przepis na przysmak z płatkami owsianymi. Trudno skończyć na jednej łyżce

Anna Daniluk
Domową owsiankę budyniową możesz podać z pokrojonym w plasterki jabłkiem.
Domową owsiankę budyniową możesz podać z pokrojonym w plasterki jabłkiem. 123rf.com/susansam/zdjęcie ilustracyjne
Aksamitna owsianka budyniowa to źródło prawdziwej przyjemności. Idealny przepis na deser, który wyróżnia się dodatkową porcją błonnika. Smak klasycznej owsianki został urozmaicony kremowym budyniem śmietankowym. Poznaj prosty przepis na domową owsiankę budyniową.

W skrócie

Smakosze lubiący owsianki i budyń nie muszą już wybierać spośród dwóch przysmaków. Z powodzeniem łączę je w owsiankę budyniową. Proponuję zajadać się najsmaczniejszą wersją podawaną z prażonymi jabłkami lub borówkami amerykańskimi. Jeśli nie chcesz rano tracić czasu, to proponuję zrobić nocną owsiankę budyniową. Wystarczy proponowane przeze mnie składniki wymieszać w miseczce, odstawić wieczorem do lodówki i rano podgrzać przed spożyciem.

Owsianka budyniowa – prosty przepis na deser

Liczba porcji: dla 1 osoby
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 szklanki ugotowanego budyniu śmietankowego.

Dodatki:

  • sezonowe owoce,
  • orzechy,
  • nasiona chia.

Jak zrobić owsiankę budyniową?

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim garnku o grubym dnie zagotowałam mleko z masłem.
  2. Następnie dodałam miód, choć można go całkowicie pominąć.
  3. Gdy mleko zacznie delikatnie wrzeć, dodałam płatki owsiane, ekstrakt waniliowy i cynamon.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
  5. Płatki owsiane gotowałam na małym ogniu przez około 5 minut.
  6. Często mieszałam, aż płatki owsiane stały się miękkie, napęcznieją i zagęszczą mleko.
  7. Pod koniec gotowania owsianki dodałam do niej ugotowany wcześniej budyń i dokładnie wymieszałam.
  8. Owsiankę budyniową przelałam do miski i ozdobiłam świeżymi owocami.
  9. Taka owsianka budyniowa najlepiej smakuje na gorąco, tuż po ugotowaniu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zainspiruje cię do przyrządzenia aksamitnej owsianki z budyniem. Po prostu palce lizać!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni